Apple tvrdi da njegov novi AI nadmašuje GPT-4

  • Objavljeno u Novosti
image

Appleovi istraživači koji razvijaju novi model umjetne inteligencije, objavili su rad u kojem objašnjavaju da njihov veliki jezični model (LLM) pod nazivom Reference Resolution As Language Modeling (ReALM), može nadmašiti GPT-4 na nekim vrstama upita.

U posljednjih nekoliko godina LLM-ovi raznih tvrtki, kao što je OpenAI-jev GPT-4 dominiraju na polju generativne umjetne inteligencije, a Apple je na tom području prilično zaostao pa zapravo od AI-ja koji pogoni njegovog Siri asistenta nije napravio ništa bolje.

Sada se ekipa iz Cupertina trudi sustići konkurenciju pa razvija svoj ReALM AI sustav za koji tvrde da nadmašuje sve ostale LLM-ove koji su trenutno dostupni široj javnosti, u određenim vrstama upita.

Prema Appleovim istraživačima ReALM pruža točnije odgovore na korisnička pitanja jer ima mogućnost korištenja dvosmislenih referenci na ekranu i pristupa razgovornim i pozadinskim informacijama. To u osnovi znači da može pogledati zaslon korisnika kao dio procesa pretraživanja, tražeći tragove o tome što je korisnik radio prije nego što je postavio upit.

Također može pogledati druge procese koji se trenutno izvode na uređaju s kojeg se postavljaju upiti kao još jedno sredstvo za dobivanje uvida u tijek misli koji je doveo do upita. Dodavanjem takvih informacija tradicionalnim tehnikama obrade LLM-a, povećava vjerojatnost da će njihov sustav korisniku dati informacije koje su tražili.

Tim kaže da je testirao svoj sustav u usporedbi s više LLM-ova, uključujući GPT-4 te je navodno postigao bolje rezultate od svih njih na određenim vrstama zadataka.

Mi bismo rekli kako ovo znači da je jedini „napredak“ u tome što Appleov AI svoje zaključke stvara špijuniranjem korisnika, no to je samo naše skromno mišljenje, obzirom da nismo bili u prilici isprobati ReALM

Kako se čini, Apple će ReALM dodati mnoštvu svojih uređaja i proizvoda, uključujući Siri, koja bi trebala pružati znatno bolje odgovore nego što to čini sada, iako će vjerojatno biti dostupna samo korisnicima koji se nadograde na iOS 18.

Rad o ovom istraživanju Appleovih znanstvenika možete pronaći na ovoj poveznici.

Podijeli