Kamera od 143 MP izrađena od Epson skenera

  • Objavljeno u Novosti
image

Skeneri dokumenata su u osnovi veliki senzori slike, pa stoga postoji opravdana ideja da bi se od njih mogle izrađivati kamere za snimanje fotografija ultra visoke kvalitete.

Dario Morelli, fotograf i samouki računalni programer, tijekom razdoblja svoje nezaposlenosti, prije nekoliko godina je započeo razvijati projekt ESE čiji cilj je bio izraditi upravo jednu takvu kameru, te je nakon nekoliko različitih prototipa došao do kamere za koju je koristio dijelove iz Epsonovog skenera serije V30, pomoću koje može snimati 143 MP fotografije čija razlučivost posramljuje mnoge profesionalne fotoaparate (slika dolje).

Fotografija snimljena Project ESE kamerom izrađenom od skenera.

Nakon što je tijekom razvoja isprobao razne inačice ovog sustava, od jednostavnog postavljanja objektiva na ploču skenera, pa sve do korištenja pojedinačnih dijelova, Morelli je uspio napraviti kompaktnu kameru koja je prilično mobilna, te se može prenositi gdje god želite i koristiti za snimanje pomoću tronošca.

Valja naglasiti da se kamera i dalje ponaša poput skenera dokumenata, pa za fotografiranje morate na nju spojiti računalo i veliku eksternu bateriju, te ne posjeduje pravo tražilo koje bi vam olakšalo snimanje onog kadra koji želite.

Pored toga, ekspozicija traje nekoliko minuta umjesto uobičajenih stotinki ili desetinki sekunde, te je limitirana svjetlosnom osjetljivošću, što znači da njom najbolje možete snimati statičke dnevne fotografije. 

Izvori: PetaPixel, Project ESE [flickr]

Podijeli