Google javno objavio kritičnu ranjivost u Windows 8.1 OS-u

  • Objavljeno u Novosti
image

Microsoft obično redovno izdaje sigurnosne zakrpe za svoj softver, uključujući one za Windows operativni sustav, no ovoga puta će se morati potruditi ubrzati stvar, jer je nova ranjivost objavljena javno od strane Googleovih inženjera.

Googleov istraživač s nadimkom Foreshaw otkrio je sigurnosni propust u Windowsima 8.1 koji omogućuje napadaču da dobije administratorske privilegije, a u ovom trenutku Microsoft još nije ponudio rješenje za taj problem.

Na poveznici izvora ovog članka Foreshaw je objavio dokaz koncepta koji demonstrira ovu ranjivost, ukazujući na to da nije siguran utiče li taj bug također na Windowse 7 ili na neki drugi Windows OS.

Mada je Microsoft prilično ljut zbog ove javne objave sigurnosnog propusta od strane Googleovog inženjera, valja naglasiti da je Foreshaw kontaktirao ekipu Redmonda još 24. rujna 2014. , te je na svojoj "google-security-research" stranici objavio da će im dati 90 dana prije nego s time izađe u javnost, a kako Microsoft nije do sada patchirao svoj OS, odlučio ih je malo ubrzati svojom objavom.

Nadamo se da će Microsoft sada reagirati brzo, jer ne bismo voljeli da nas zbog ovoga hakeri napadnu ni krive ni dužne. 

Izvor: Google

Podijeli