Procurjeli dokument ukazuje na povezanost Skypea i NSA

  • Objavljeno u Novosti
image

Njemački medij Der Spiegel objavio je novi dokument koji je iz NSA maznuo Edward Snowden, u kojem se potvrđuje da je od 2011. godine, NSA imao mogućnost presretanja, prisluškivanja i uhođenja svakog telefonskog i video poziva, chata, razmjenjenog dokumenta, datoteke i tekstualnog chata preko Skypea, bez obzira jeste li koristili desktop ili mobilnu aplikaciju.

Dokument NSA datira od kolovoza 2012, te se naziva "User's Guide for PRISM Skype Collection", te također indicira da je agencija NSA proširila svoj program za Skype kako bi pratila svaki peer-to-peer Skype promet, koji uključuje svaku pojedinačnu aktivnost koju internetski korisnici mogu prakticirati Microsoftovom VoIP platformom poput tekstualnih poruka i transfera datoteka, a Microsoft je američkim špijunima poklonio "ključ" kako bi im olakšao dekripciju sadržaja.

Mada je Microsoft do sada uvijek negirao svoj udio u prisluškivanju korisnika za potrebe agencije NSA, Der Speigel navodi da je praćenje čitavog prometa preko Skypea putem službenog naloga zahtijevao Inozemni obavještajni nadzorni sud (Foreign Intelligence Surveillance Court), pa ekipa iz Redmonda nije imala nikakvu drugu opciju nego udovoljiti zahtjevu NSA i širom im otvoriti stražnja vrata u svoju komunikacijsku platformu.

U tom nalogu također se navodi da NSA smije nadzirati Skype promet kroz PRISM program i prikupljati podatke korisnika u realnom vremenu, a procurjeli dokument čak i precizira način na koji se prikupljanje podataka vršilo slanjem kopija povijesti čitavih chatova, bez obzira s kojeg računala ili mobilnog uređaja se obavljali u dijelovima, jer su se konvezacije spajale, kako bi NSA imala uvid u čitavu povijest komunikacije između određenih korisnika.

Nadamo se da će se Redmond očitovati o ovoj informaciji čim prođe novogodišnja glavobolja izazvana kombinacijom alkohola i procurjelih dokumenata. 

Izvor: Spiegel Online

Podijeli