Kako Microsoft lovi vlasnike piratskih Windowsa

  • Objavljeno u Novosti
image

Nije nikakva tajna da su Windowsi jedan od najpiratiziranijih softvera na svijetu, a bez obzira na sve napore Microsofta, milijuni korisnika još uvijek na svojim računalima pokreću operativni sustav koji nema "genuine" licencu.

Svako malo javnost se uzburka vijestima o sudskim sporovima protiv osoba kod kojih su otkriveni piratski Windowsi, a iz dokumenta koji je Microsoft u jednom takvom slučaju priložio sudu kao dokazni materijal, malo se pojašnjava način na koji love "softverske prijestupnike".

Možda niste znali da je to Microsoftu znatno lakše nego što mislite, jer se korisnici prate čim pokušaju aktivirati svoju kopiju Windowsa s ključem uvedenim kod Microsofta u "rubriku" ukradenih ili piratiziranih ključeva.

Računalo koje pokuša aktivirati specifičnu kopiju Windowsa šalje više vrsta podataka Microsoftovim serverima, uključujući i svoju IP adresu.

"Kao dio cyberforenzičkih metoda, Microsoft analizira podatke ključeva proizvoda koje na Microsoftov softver dobrovoljno šalju sami korisnici kada aktiviraju softver, uključujući IP adresu s koje je proizvod aktiviran", piše u Microsoftovom obrazloženju.

Obzirom da je broj računala koja pokušavaju svaki dan aktivirati Windowse ogroman, Microsoft analizira sve te podatke i traži specifične uzorke i karakteristike koje ukazuju na piratsku licencu.

Ako se pitate što se događa kada Microsoft kod pojedinaca pronađe piratske kopije, odnosno hoće li vam netko zakucati na vrata ako koristite takav softver, velika je vjerojatnost da neće poduzeti ništa. Umjesto da lovi i tuži pojedince, Microsoft se posvećuje lovu na one tvrtke, organizacije i korisnike koji pokušavaju aktivirati na desetine ili stotine piratskih licenci.

Jednom kada dobije vaš IP, Microsoft prilično jednostavno može otkriti vaš identitet. Vaš IP sadrži detalje o pružatelju internetskih usluga (ISP-u), koji posjeduje sve vaše privatne podatke do kojih je došao kada ste s njim potpisali ugovor o sklapanju usluge.   

Ekipa iz Redmonda tada pokreće pravni postupak i službeno preko nadležnog suda traži od ISP-a vaše podatke, što sud vrlo često odobrava, nakon čega ćete dobiti poziv za postupak koji može završiti tako da platite masnu kaznu zato što ste povrijedili Microsoftovo intelektualno vlasništvo.

Dakako, takvi postupci mogu potrajati jako dugo do pravomoćne presude, a stvar se dodatno komplicira ako su "prijestupnici" koristili proxy servere i druge metode za prikrivanje svojeg identiteta. Pored toga, Microsoftu je još teže pratiti nekoga tko koristi piratsku kopiju bez pokušaja aktiviranja na Redmondovim serverima.

Microsoft se umjesto lova na korisnike piratskih Windowsa, u posljednje vrijeme znatno više trudi da svojim poslovnim modelima omogući svima da do originalnog operativnog sustava dođu čim lakše i povoljnije, pa s proizvođačima prijenosnika i gotovih PC konfiguracija sklapa ugovore po kojima OS dobivaju besplatno. Usprkos mnogim glasinama i procurjelim informacijama koje svako malo kolaju u javnosti, Redmond se još uvijek nije odučio da svoje Windowse učini potpuno besplatnim, te da zarađuje isključivo na proizvodima za njih, no možda i to jednog dana doživimo.  

Većina od vas vjerojatno već odavno zna za sve ovo, no ovo je prvi puta da to možemo vidjeti iz jednog službenog Microsoftovog dokumenta.  

Izvor: Okružni sud okruga Washington u Seattleu [PDF]

Read more https://www.vidi.hr/Racunala/Novosti/Kako-Microsoft-lovi-vlasnike-piratskih-Windowsa

Podijeli