ARM-ovi procesori 2016. pretvaraju telefone u PC-e

  • Objavljeno u Novosti
image

Svima nam je poznato da su pametni telefoni već odavno postali prava računala, no britanski proizvođač procesora ARM navodi kako će njihov novi Cortex A-72 CPU u kombinaciji s Cortex-A53 CPU-om u ARM big.LITTLE konfiguracijama, tijekom 2016. godine napraviti novu revoluciju u performansama i energetskoj učinkovitosti mobitela, koji će postati moćni poput današnjih PC-a u mnogim operacijama koje su tradicionalno bile vezane uz računala, poput kreiranja sadržaja, intenzivnog pisanja, editiranja videa i glazbene produkcije.

ARM vjeruje da će pametni telefoni budućnosti biti dovoljno snažni da vam omoguće snalaženje u bilo kojoj situaciji, te će vam otkloniti gotovo svaku potrebu za PC-em.

Što se tiče najavljenog Cortex A-72 procesora, ARM kaže da će biti 50 puta jači od onoga što je bilo dostupno prije pet godina, dok će u usporedbi s procesorima iz 2014. trošiti 75% manje energije.

Pored toga navode kako su potpisali ugovore o licenciranju za novi procesor koji se temelji na ARMv8-A arhitekturi s više od deset partnera, uključujući Huawei (za HiSilicone), MediaTek i Rockchip.

S druge strane, grafička jedinica Mali T-880 GPU, također će dovesti do znatnog unaprjeđenja u odnosu na prošlogodišnji standard, pa se na pametnim telefonima mogu očekivati puno zahtjevnije video igre i drugi softver, a tu će biti i nativna podrška za 10-bitni YUV format za 4K sadržaje.

Obje procesorske jedinice će biti izrađene korištenjem 16-nanometarskog proizvodnog procesa.  

Izvor: CNET, ARMARM Mobile [Twitter]