AI program može pobijediti sve ljude u pokeru

  • Objavljeno u Novosti
image

Ekipa softverskih developera i stručnjaka za poker sa sveučilišta University of Alberta proizvela je softver umjetne inteligencije pod nazivom Cepheus, koji je navodno toliko dobar da biste, kako kažu, "mogli igrati čitav život protiv njega i nikada ga ne biste pobijedili", odnosno čak i ako ga ponekad dobijete, na kraju meča ćete ostaviti gaće na štapu.

Valja naglasiti da se ubitačnost ovog programa koji je objavljen u obliku znanstvenog rada u publikaciji Science, odnosi samo na Texas Hold 'em igru za dva igrača koja se još naziva "heads-up limit hold 'em", jer je poker jako kompleksna igra pa je developerima trebalo punih 10 godina razvoja da naprave program koji će pobjeđivati pojedinačne igrače u toj (osnovnoj) inačici igre, dok bi za razvoj softvera koji bi mogao pobjeđivati na punim pokeraškim stolovima, trebalo utrošiti još užasno mnogo vremena, pa se zasad još ne trebate bojati da će vas u online pokeru "oderati" neki igrač koji će za virtualnim stolom koristiti usluge Cepheusa, osim ako (kada) ostanete sami s njim za stolom.

Nakon 10 godina pisanja koda, developerima je trebalo još dva mjeseca "treniranja" Cepheusa, pri čemu je igrao mečeve sam protiv sebe brzinom od 6 milijardi "handova" u sekundi. Sustav je potom učio od svake pobjede ili gubitka partije, za što je koristio 4.000 procesora, nakon čega je prema riječima developera, "postao igrač koji igra perfektno".

Za razliku od drugih programa i superračunala koja pobjeđuju ljude u šahu i kvizovima, Cepheus vjerojatno neće biti komercijaliziran, jer developeri nemaju s njim drugih planova osim za potrebe računalne znanosti, ili barem tako pričaju.

Na web stranici s poveznice izvora ovog članka možete zaigrati protiv Cepheusa (kada je dostupno mjesto za stolom), pa nam svakako javite ako ga uspijete pobijediti. 

Izvor: University of Alberta

Podijeli