VIDEO: Zubna pasta koja iscuri do zadnje kapi

image

Znanstvenici Sveučilišta MIT osnovali su spinoff tvrtku LiquiGlide koja proizvodi plastične boce i tube s pokrovom koji je razvijen u njihovom laboratoriju. Taj pokrov kojim su tretirane unutrašnje stijenke tuba i bočica temelji se na njihovim istraživanjima u vrijeme akademskog rada i dizajniran je da onemogući prianjanje tekućih sastojaka poput umaka, šampona, tekućih sapuna i zubnih pasta za stijenke.

To znači da zubnu pastu koja se nalazi unutar LiquiGlideove tube možete iscijediti doslovce do zadnje kapi, odnosno kako kažu, „do 99% sadržaja“, čime dolazi do racionalnijeg korištenja i dakako ušteda, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Za njihov izum zainteresirao se i poznati proizvođač zubnih pasta Colgate, koji je u Europi započeo prodaju zubne paste pod nazivom Elixir, koja se nalazi u plastičnim bočicama tretiranim LiquiGlideovom tehnologijom.

Specijalni pokrov koji ne sadrži nikakve toksične sastojke eliminira trenje između čvrstih i tekućih slabo pokretnih fluida, odnosno ponaša se kao barijera između površina i viskoznih tekućina.

Tvrtka ne iznosi detalje o pokrovu koji se temelji na znanosti o tekućim i impregniranim površinama već samo kaže da se radi o trajnim skliskim premazima izrađenim na temelju znanosti o površinama impregniranim tekućinom. Pokrov stoga zahtijeva odgovarajuću kombinaciju površinske kemije i teksture tako da impregnirajuća tekućina prvo navlaži teksturiranu površinu i stabilizira se kapilarnim i intermolekularnim silama.

Nakon Colgatea LiquiGlideovu tehnologiju će u svojim proizvodima koristiti i poznata kompanija za kozmetiku Mibelle Group

Podijeli