Vojne naočale s noćnim vidom kao u igri Halo

image

Američka jedinica kopnene vojske Lancer Brigade pohvalila se novim dijelom opreme, naočalama za noćni vid po nazivu Enhanced Night Vision Goggle-Binoculars (ENVG-B) koje dolaze s poboljšanom night vision tehnologijom, pa mutne zelene prikaze zamjenjuju puno jasnijom slikom koja vojnicima omogućuje puno jasniji pogled na bojišnicu u potpunoj tami.

U naočalama je standardna zelena cijev zamijenjena bijelom, što je uz druga poboljšanja omogućilo da ENVG-B jasno prikazuje ljude ocrtane u jarkom svjetlu, što djeluje poprilično nalik na video igre tipa Halo i slične, kao što možete vidjeti u Twitter videu objavljenom na ovoj poveznici.

Do sada su cijevi u naočalama za noćni vid sadržavale zeleni fosfor, jer je ljudsko oko posebno osjetljivo na valne dužine svjetla u toj boji, no nova ENVG-B tehnologija sadrži bijele fosforne cijevi koje nude znatno bolji kontrast. Rezultat toga je vidno polje koje jasno ocrtava ljude, njihovu opremu i oružje te ih izdvaja iz pozadine.  

Ovaj tip naočala za noćni vid zasad još nije dostupan civilima, no kao što je to slučaj s brojnim drugim tehnologijama razvijenim za vojne potrebe, prije ili kasnije bismo ih mogli naći u nekom dućanu sa sportskom ili lovačkom opremom.

Podijeli