VIDEO: Mornarica testira Iron Manov jet suit

image

U posljednje vrijeme često možemo vidjeti testiranja raznih jetpackova i jetpack odijela, pa nas ne čudi da se za njih zainteresirala i vojska.

U ovom konkretnom slučaju radi se o desantnim jedinicama Britanske kraljevske mornarice, koja je u jednu svoju nedavnu vježbu desanta na pokretni brod na otvorenom moru, uključila vojnike opremljene jet suit odijelima tvrtke Gravity Industries, koji su uzlijetali iz desantnih čamaca, letjeli iznad površine mora i potom se spuštali na palubu patrolnog broda HMS Tamar, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Odijelo koje pomalo podsjeća na Iron Mana bez oklopa, postavlja se na leđa poput ruksaka, a mlaznice su smještene na rukama vojnika-letača koji odijelom upravlja održavanjem ravnoteže bez imalo problema.

Odijela omogućuju vojnicima da se lansiraju iz bilo kakvog plovila i izvrše desant ili neku drugu akciju bez ikakvih problema s upravljanjem, što je za neke vojne akcije znatno praktičnije nego desant iz helikoptera, što su specijalci činili do sada.    

U vježbi britanske mornarice je sudjelovalo 42 komandosa koji su testirali odijelo, nakon čega će se provesti evaluacija kojom će se doći do odluke hoće li britanska vojska uključiti Gravity jetsuit u svoje operativne jedinice.

Najviše rangirani britanski pomorski časnik admiral Tony Radakin, izjavio je da je odijelo najnoviji dio opreme koja će u potpunosti promijeniti borbena djelovanja budućnosti. To znači da bi Iron Mani uskoro mogli letjeti širom svijeta.

Podijeli