Prva flota taksija bez vozača kreće u Pekingu

image

Najveća kineska internetska kompanija Baidu, objavila je kako je spremna za puštanje u komercijalu uporabu prve flote autonomnih taksija bez vozača, nakon što je 10 vozila uspješno prošlo testiranje u Shougang Park predgrađu Pekinga, gdje su prevozili putnike po cijeni od nekih 28 kuna po vožnji u prosjeku.

Robotska taksi vozila pod nazivom Apollo Go razvio je također Baidu kojeg često zovu kineskim Googleom, a dizajnirani su s idejom da se koriste bez ikakve potrebe za kvalificiranim vozačem unutar kabine, što se smatra autonomijom razine 5.

Baidu kaže da će Apollo Go služba započeti s komercijalnim uslugama na zimskoj Olimpijadi u Pekingu iduće godine, a putnici će vozila pozivati putem besplatne aplikacije. Prije ulaska u vozilo taksi će putnicima očitati QR kod zbog potvrde identiteta i dobivanje podataka su zdravi/cijepljeni, kako bi se spriječila mogućnost širenja bolesti.

Nakon ulaska u vozilo, taksi neće krenuti dok ne bude siguran da su putnici proveli sve sigurnosne protokole koji uključuju zatvaranje vrata i vezanje sigurnosnog pojasa.

Prije dvije godine Baidu je ušao u partnerstvo s Blackberryem kako bi koristio njegov QNX softver za razvoj operativnog sustava za računalne čipove koji pogone umjetnu inteligenciju robota automobila, a početkom ove godine je najavio integraciju svojih mapa visoke razlučivosti u Blackberry QNX OS koji će se naći u novim GAC New Energy Aion SUV automobilima.

Baidu je u proteklih nekoliko godina izradio više od 500 autonomnih vozila koja je testirao u velikih kineskim gradovima.

Podijeli