VIDEO: Umro Ralf Baer, otac video igara

  • Objavljeno u Svijet
image

Mada većina gamera vjerojatno nikada nije čula za njega, svi će biti tužni kada čuju da je u 92. godini života umro Ralf Baer, inženjer i inovator koji je izradio Brown Box, prvu konzolu za igranje video igara, koja se kasnije našla na tržištu kao Magnavox Odyssey, te je prodana u 300.000 primjeraka.

Baer, kojem je pravo ime Rudolf Heinrich Baer, rodio se 1927. godine u Njemačkoj, no prije početka 2. svjetskog rata je pobjegao u SAD, gdje je uzeo novo ime.

Početkom 1960-ih Baer je došao na ideju kako bi bilo zanimljivo napraviti neki sistem koji bi omogućio igranje na televizoru, pa je tako 1972. godine nastala konzola pod nazivom Brown Box, koja predstavlja prvu video-game konzolu na svijetu. Baer je kasnije licencu za nju prodao Magnavoxu koji ju je izdao kao Odyssey.

Baer je također proizveo i tri video igre, Simon, Super Simon i Maniac, a valja naglasiti da je i igra Pong napravljena prema njegovom stolnom tenisu, te je izradio i prvi Light Gun kontroler.

Baer je osim ovoga patentirao i drugih 150 izuma na području elektronike, čime je dokazao da se doista radi o nesvakidašnjem inovatoru, pa vam preporučamo da pogledate ovaj intervju s njim koji je snimljen i prikazan prošle godine.

R.I.P.

Read more https://www.vidi.hr/Non-Tech/Svijet/VIDEO-Umro-Ralf-Baer-otac-video-igara

Podijeli