Prvi predsjednik SAD-a koji je napisao računalni kod

  • Objavljeno u Svijet
image

Ako se programerom (uvjetno rečeno) može nazvati svakoga tko napiše barem jednu liniju računalnog koda, onda možemo reći da je i američki predsjednik Barack Obama postao programer.

U sklopu radionice Hour of Code koja se održavala u Bijeloj kući, predsjednik Obama je ugostio mlade programere iz američkih srednjih škola, a učenica Adrianna Mitchell iz Newarka mu je objasnila (tutorialse), odnosno kako se koristi računalni program za učenje programiranja.

Predsjednik SAD-a nije prošao čitav tutorial, ali je dovršio nekoliko vježbi, koje su uključivale korištenje Googleovog Blockly alata i pisanje jedne linije koda korištenjem programskog jezika JavaScript.

Ispisivanjem te linije koda Obama ja ušao u povijest, no važnije od toga je velika potpora Bijele kuće neprofitnoj organizaciji Code.org, koja nastoji čim više promovirati programiranje među učenicima i studentima u SAD-u uz tvrdnju da svatko može naučiti programirati.

Primjer Obame je zasigurno najveća potpora njihovoj akciji, a koliko je predsjedniku SAD-a  važan ovaj projekt možete vidjeti u videu dolje. Nadamo se da će se i neki naš predsjednički kandidat u svojoj kampanji sjetiti programiranja i IT-a kao važnih stvari za koje će se zalagati u budućnosti, pa možda na taj način "ubere" i poneki glas informatički pismene Hrvatske.

Izvor: Code.org

 

Read more https://www.vidi.hr/Non-Tech/Svijet/Prvi-predsjednik-SAD-a-koji-je-napisao-racunalni-kod

Podijeli