Umro znanstvenik koji je predvidio Higgsov bozon

  • Objavljeno u Svijet
image

Prema priopćenju Sveučilišta u Edinburghu, u 94. godine života je u svojem domu umro profesor Peter Higgs, teorijski fizičar i nobelovac koji je najpoznatiji po predviđanju postojanja nove čestice, Higgsovog bozona.

Higgs je novu elementarnu česticu kojom se prema standardnom modelu objašnjava masa drugih čestica, predvidio još 1964. godine, opisavši detaljno njezina svojstva, no rekao je kako vjerojatno neće doživjeti da se njezino postojanje znanstveno dokaže.

Na njegovu veliku sreću, 50 godina kasnije, fizičari koji su radili na Velikom hadronskom sudaraču u CERN-u, među kojima su bili i hrvatski znanstvenici poput dr. Ivice Puljka i dr. Vuke Brigljevića potvrdili su njegovu teoriju 2012. i  2013. godine i objavili svijetu postojanje takozvane "božje čestice", a Peteru Higgsu je zajedno s Francoisom Englertom dodijeljena Nobelova nagrada za fiziku.

Sveučilište u Edinburghu, na kojem je dugo godina radio profesor Higgs, izjavilo je da je osim kao izvrstan znanstvenik, bio i odličan učitelj i mentor koji je inspirirao mnoge generacije mladih znanstvenika.

"Peter Higgs bio je izvanredan pojedinac, istinski nadaren znanstvenik čija su vizija i mašta obogatili naše znanje o svijetu koji nas okružuje. Njegov pionirski rad motivirao je tisuće znanstvenika, a njegova će ostavština nastaviti nadahnjivati ​​mnoge generacije koje dolaze", izjavio je Sir Peter Mathieson, ravnatelj i prorektor Sveučilišta u Edinburghu.

Podijeli