Musk kaže da će AI iduće godine biti pametniji od ljudi

  • Objavljeno u Svijet
image

Elon Musk je iznio nekoliko svojih novih smjelih predviđanja o općoj umjetnoj inteligenciji (AGI). Prema njegovom mišljenju, već bismo iduće godine ili do 2026. mogli dobiti AGI koji će nadmašiti ljudsku inteligenciju, ali da će za to trebati ekstreman broj procesora za treniranje.

Muskova tvrtka xAI, trenutno obučava drugu verziju svog Grok modela za što je trebala čak 20.000 Nvidia H100 GPU-a, a Musk predviđa da će AI model iduće generacije Grok 3 trebati oko 100.000 Nvidia H100 čipova za obuku.

Prema Musku, razvoj AI-ja trenutno koče dvije stvari, manjak zaliha naprednih GPU procesora na tržištu poput Nvidijinog H100 i dostupnost električne energije, pa bi se za rad 100.000 GPU-a koji će obučavati GROK 3, potrošiti nevjerojatnih 70 megavata energije, dok će mu još oko 30 megavata trebati za poslužitelje i hlađenje, što na kraju iznosi 100 megavata struje, koliko potroši jedan mali grad.

No bez obzira na to, Musk vjeruje da će se u sljedećih godinu ili dvije pojaviti AI koji će nadmašiti ljude. "Ako definirate AGI kao pametniji od najpametnijeg čovjeka, mislim da to vjerojatno dolazi sljedeće godine ili unutar dvije godine“, izjavio je Musk koji nije direktno rekao da će to biti upravo njegov Grok 3 model, ali vrlo vjerojatno se tome nada.

Podijeli