Tesla se nagodila u vezi fatalne nesreće Modela X

  • Objavljeno u Svijet
image

Prije 4 godine obitelj Appleovog inženjera Wei Lun Huanga tužila je Teslu godinu dana nakon što je poginuo kada se njegov Model X zabio u ogradu na autocesti dok je bio uključen autopilot.

Sada je Tesla uspjela postići vansudsku nagodbu, što znači da će isplatiti odštetu njegovoj obitelji, čime je neizravno priznala odgovornost za nesreću koju je prouzročio njezin autopilot.

Teslini odvjetnici su od suda zatražili da zapečati ugovor o nagodbi kako točan iznos koji je tvrtka platila ne bi bio javno objavljen, jer tvrtka nije željela da drugi potencijalni tužitelji iznos nagodbe shvate kao dokaz Tesline potencijalne odgovornosti, što bi moglo imati negativan učinak na mogućnost nagodbe u nekim novim slučajevima.

Nakon nesreće, Tesla je inzistirala da je vozač bio kriv jer nije obraćao pažnju na cestu, unatoč tome što je automobil davao višestruka upozorenja da to učini. U tužbi su Huangovi odvjetnici ukazali na marketinške materijale Autopilota iz Tesle koji sugeriraju da su njegovi automobili dovoljno sigurni za korištenje na cesti, a da vozači ne moraju cijelo vrijeme držati ruke na upravljaču.

U prilog Tesli ne ide ni istraga Nacionalnog odbora za sigurnost prometa (NTSB), koji je otkrio da je Huang prije fatalne nesreće zastupniku Tesle prijavio da je automobil skretao s autoceste na prethodnim putovanjima. Agencija je također zaključila da Teslin sustav za upozorenje na sudar nije upozorio vozača i da se njegov sustav kočenja u nuždi nije aktivirao kada je automobil krenuo prema barijeri.

S druge strane NTSB je otkrio da je Huang pokretao mobilnu igru na svom telefonu u vrijeme nesreće, no nije se moglo utvrditi je li telefon bio u njegovim rukama kad je došlo do sudara.

U svakom slučaju, Tesla očito nije željela ići na suđenje koje bi joj moglo stvoriti negativni publicitet u trenutku kada se sprema predstaviti svoj robotaksi.

Podijeli