U zatvoru zbog lažne prijetnje samoubojstvom na Facebooku

  • Objavljeno u Svijet
image

Amerikanac Shane Tusch (48), električar iz San Matea u Kaliforniji, uhićen je i odveden u psihijatrijsku ustanovu, gdje je proveo tri dana, nakon što je na Facebooku objavio post u kojem je napisao da se želi objesiti na mostu Golden Gate Bridge. Nakon što je objavio taj post, jedan čitatelj je putem Facebookovog sustava prijavio njegovu samoubilačku namjeru policiji koja ga je uhitila, a nakon puštanja se ponovno oglasio na Facebooku, izjavivši da je samo želio testirati Facebookov novi program prevencije suicida, odnosno značajku Facebook Safety, o kojoj smo nedavno pisali.

Tusch, koji je oženjen i otac dvoje djece, navodi da njegovo iskustvo najbolje ilustrira opasnost pristupa nove platforme najveće društvene mreže. On smatra da bi Facebook trebao prvo obavijestiti prijatelje i obitelj, a ne odmah policiju, te je otkrio da ne postoji nikakav sustav provjere, pa smatra da se društvena mreža ne bi smjela baviti takvom prevencijom, sve dok nova platforma ne bude sigurna protiv zlouporabe.

Tusch navodi da je osoba koja je "flagirala" njegov post gotovo "potpuni stranac", što znači da bi vas neki šaljivci mogli strpati u zatvor ili mentalnu ustanovu iz vica.

U vezi ovog slučaja oglasila se i američka lobistička grupa Consumer Watchdog, koja navodi da dijeli njegovu zabrinutost, pa je napisala pismo Marku Zuckerbergu u kojem od šefa Facebooka traži da suspendira program prevencije od samoubojstava, sve dok ne ponudi potpunu zaštitu svih prava pojedinaca, te uključi sustav protiv zlouporabe.

Izvor: Facebook [Shane Tusch]

Read more https://www.vidi.hr/Non-Tech/Svijet/U-zatvoru-zbog-lazne-prijetnje-samoubojstvom-na-Facebooku

Podijeli