Vojni znanstvenici SAD-a žele čuvati našu online privatnost

  • Objavljeno u Svijet
image

Moramo priznati da nam ovo djeluje pomalo smiješno, jer se američka vojna agencija DARPA busa u prsa kako pokreće program pod nazivom Brandeis, u okviru kojega će biti razvijen najučinkovitiji sustav za čuvanje privatnih podataka i povjerljivih informacija korisnika interneta. Vjerojatno bi nam smješnije bilo samo kada bi takvo što objavili NSA ili CIA.

Program je ime dobio po Louisu Brandeisu, sucu Vrhovnog suda SAD-a od 1916. do 1939., koji je još kao student prava na Harvardu razvio koncept "prava na privatnost". 

Novi program će istražiti koliko korisnici znaju o interakciji i upravljanju podacima u svojim sustavima i "cybersvemiru", te razumiju li svrhu, prihvatljive rizike i koristi raznih pogodnosti poput dijeljenja fotografija s članovima obitelji i prijateljima.

"Cilj nam je razviti metode koje će nam pomoći u zaštiti osobnih podataka bez nametanja teških zaštitnih mehanizama koji u konačnici oštećuju vrijednost informacija", kaže dr. John Launchbury, DARPA-in programski šef.

Postojeće metode zaštite privatnih informacija se mogu razvrstati u dvije kategorije - filtriranje izlaza podataka na izvoru, ili povjerenje u primatelja da će osigurati njihovu zaštitu. DARPA smatra da je filtriranje pri kojem se recimo uklanja korisnikovo ime iz seta podataka, neučinkovito, jer je prema istraživanjima ustanovljeno da su datum rođenja, poštanski broj i spol dovoljni podaci da se ustanovi puno ime i prezime 87 posto američkih građana.

S druge strane, povjerenje u one kojima šaljemo podatke je također neučinkovito, jer je otkriveno da je u proteklih nekoliko mjeseci ukradeno oko 80 milijuna brojeva socijalnog osiguranja korisnika u SAD-u, direktno od osiguravateljskih kuća, kao i terabajti osjetljivih korporativnih podataka (uključujući podatke o zaposlenicima i njihove fotografije) iz velikih filmskih studija (slučaj Sony Picturesa), koje su hakeri pokupili direktno iz servisa u oblaku.

Brandeis program je strukturiran kao projekt u trajanju od 4 i pol godine, te će biti podijeljen u tri 18-mjesečne faze. Svaka faza će rezultirati demonstracijom eksperimentalnih sustava koji će dokazati učinkovitost sustava za očuvanje privatnosti.

Sve ovo zvuči lijepo i pametno, no nismo sigurni je li DARPA baš ona organizacija kojoj bismo trebali vjerovati da će nam čuvati podatke, jer nas je iskustvo poučilo da američke agencije uvijek ostavljaju jedna stražnja vrata za svoje potrebe, pa bi nas njihovi budući sigurnosni sustavi mogli čuvati od svih osim od njih samih.

Rekao bi narod: Poslali vuka čuvati ovce. 

Izvor: DARPA

Read more https://www.vidi.hr/Non-Tech/Svijet/Vojni-znanstvenici-SAD-a-zele-cuvati-nasu-online-privatnost

Podijeli