Bill Gates: Treba nam čudotvorna energija

  • Objavljeno u Svijet
image

U svojem blogu, suosnivač i bivši šef Microsofta Bill Gates, osvrnuo se na problem energetike, odnosno na potrebu za čistom energijom. Gates kaže da kao i u slučaju s cijepljenjem, koje sve više spašava živote djece u siromašnim zemljama Afrike, ne treba očekivati da će se "čudo čiste energije" dogoditi slučajno.

"Mi trebamo učiniti sve da do njega dođe, kroz dugoročne investicije za istraživanje i razvoj. Nažalost, niti privatni sektor, niti vlada SAD-a ne investiraju ni približno dovoljno da bi se moglo doći do takvih velikih otkrića", piše Gates.

Prema njemu, današnja tehnologija je dobar početak, no nije dovoljna. Neka mjesta ne dobivaju dovoljno sunčevog svjetla ili energije vjetra da bi se mogla oslanjati isključivo na te izvore energije. Pored toga, te su tehnologije još uvijek preskupe da bi se mogle naći u siromašnim zemljama, pa one radije grade termoelektrane na ugljen i druga fosilna goriva, zbog čega ih ne smijemo osuđivati.

Gates također kaže da se tehnologije čiste energije razvijaju jako sporo, jer su potrebna desetljeća prije nego što se investicija u energiju komercijalno isplati, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih privatni sektor nije previše zainteresiran.

"Energetska istraživanja rezultiraju općom javnom koristi u ekonomskoj nezavisnosti, nacionalnoj sigurnosti i zaštiti okoliša, što su sve stvari koje privatne investitore ne zanimaju, pa bi u teoriji tu trebale uskočiti vlade. No to se u praksi ne dešava, jer američka vlada na primjer 60 posto svojih sredstava namijenjenih za istraživanje i razvoj troši na oružje, a 25 posto za zdravstvo, dok za energiju ulažu samo 2 posto sredstava", piše Gates.

Mada nam se čini da je SAD među predvodnicima razvoja sustava čiste energije, Gates se poziva na podatke koji ukazuju da se nalazi iz Kine, Japana, Finske, Njemačke i Portugala, dok je istovremeno lider na polju IT-a, telekomunikacija i drugih tehnoloških područja.

"Premalim investiranjem u istraživanje čiste energije, sprječavamo znanstvenike u otkrićima stvari koje su od krucijalne važnosti za našu budućnost", dodaje.

Gates se ujedno pohvalio da je i sam postao dio poslovne grupe pod nazivom American Energy Innovation Council, koja se intenzivno fokusira upravo na ta pitanja, pa izdaju velike izvještaje i provode studije, uključujući jednu koja se odnosi na problematiku uključivanja privatnog sektora u istraživanje i razvoj, a također vrše pritisak i na federalnu vladu u vezi dugoročnih istraživanja, pa žele da vlada sredstva za to, s 5 milijardi dolara poveća na 16 milijardi dolara godišnje.

Veliki meštar koji se obogatio na Windowsima, također je izjavio da se i sam sprema znatno više ulagati u energetsku znanost, naprednu nuklearnu fuziju, učinkovitost, obnovljive izvore, poboljšanja u električnoj mreži i drugim područjima.

"Optimističan sam u vezi toga da znanost i tehnologija mogu ukazati na put ka velikim otkrićima u vezi čiste energije, te nam pomoći u zadovoljavanju potreba za energijom koju svijet treba. Na tom području, kao i u mnogim drugim, ne postoje brza rješenja, što zahtijeva još veću potrebu za hitnosti kako bismo započeli raditi na tome odmah", završava Gates.

Read more https://www.vidi.hr/Non-Tech/Svijet/Bill-Gates-Treba-nam-cudotvorna-energija

Podijeli