U zatvor zbog hostanja nasilnih videa

  • Objavljeno u Svijet
image

Nakon nedavnog napada desničarkog fanatika na džamije u novozelandskom Christchurchu, kada je ubijeno 50 i ranjeno 50 osoba u live prijenosu preko Facebooka, Australija je odlučila uvesti drakonske kazne za sve koji hostaju takve filmove na svojim stranicama i servisima.

Ukoliko se otkrije da neki servis na svojoj platformi sadrži nasilne video filmove, bilo snimljene ili emitirane uživo putem live streaminga, može biti jako strogo kažnjen, što uključuje i zatvorske kazne za direktore. To znači da bi recimo Mark Zuckerberg za to što je Facebooku ispod radara pobjegao live prijenos ubojstava u Novom Zelendu, u Australiji mogao završiti na robiji, kao direktno odgovorna osoba, dok bi njegova društvena mreža mogla biti kažnjena višemilijunskim novčanim iznosima.

U obrazloženju se navodi da će se kazniti one platforme koje takve sadržaje "ne uklone dovoljno brzo", no ne navodi se točno što je to dovoljno brzo.

Novčane kazne mogu iznositi do 7,7 milijuna dolara ili 10 posto godišnjih prihoda, dok su za direktore društvenih mreža predviđene kazne do tri godine zatvora. 

Glasnogovornik Digital Industry Groupa, koji zastupa više velikih svjetskih tehnoloških tvrtki u Australiji, kaže da će zbog ogromnih količina objavljenih materijala na internetu svake sekunde, trenutno uklanjanje nedozvoljenih materijala platformama predstavljati velik i kompleksan problem.   

Podijeli