Obnovljiva energija u rastu ali i potrošnja fosilnih goriva

  • Objavljeno u Svijet
image

Prema najnovijem izvještaju međunarodne agencije za obnovljivu energiju IRENA (International Renewable Energy Agency), tijekom protekle godine svijet je dodao 171 gigavat energije dobivene iz obnovljivih izvora, no istovremeno se uvećala i ukupna potreba za energijom u kojoj prednjače fosilna goriva.

Najveći udio u obnovljivoj energiji imaju hidrocentrale koje svijetu pružaju 1.172 GW energije, a iza njih su vjetroelektrane s 564 GW te sunčeve elektrane s 480 GW, koje su protekle godine ostvarile najveći rast. 

Usprkos sve većem udjelu obnovljive energije, svijetu se nisu smanjili apetiti za fosilna goriva, već su se naprotiv povećali.

Prema ovom izvještaju najveći energent na svijetu je prirodni plin koji je zaslužan za 45 posto povećanja potrošnje energije, a kada mu dodamo ugljen, fosilna goriva imaju udjel od gotovo 70 posto u povećanoj potrošnji energije drugu godinu za redom.

IRENA upozorava da usprkos padu udjela neobnovljive energije (u koju se osim fosilnih goriva ubraja i nuklearna energija), u Europi, Sjevernoj Americi i Oceaniji za 85 GW u odnosu na 2010. godinu, ona bilježi rast u Aziji i na Srednjem istoku, pa je rasla oko 115 GW godišnje, bez ikakvog trenda povećanja ili smanjenja.

Takva situacija ujedno znači da se povećavaju i globalne emisije stakleničkih plinova, pa stručnjaci ukazuju na potrebu za hitnim djelovanjem na svim područjima, od bržeg razvoja sustava energije iz obnovljivih izvora, smanjenja emisija i poboljšanja učinkovitosti potrošnje, pa sve do investiranja u inovacije koje uključuju hvatanje, iskorištavanje i pohranu ugljika.