Sud priznaje najavu razvoda braka Facebookom

  • Objavljeno u Svijet
image

U današnje vrijeme Facebook koristimo za sve vrste javnih i privatnih komunikacija. Kako se čini, najveću društvenu mrežu ćemo uskoro koristiti i za rješavanje pravne problematike. Vrhovni sud Manhattana presudio je u korist jedne žene iz New Yorka koja je tvrdila da je svojem suprugu uredno najavila želju za razvodom braka putem Facebooka. On je putem društvene mreže puna tri tjedna jednom tjedno dobivao notifikacije, pa je sud zaključio da je upoznat s namjerom supruge, bez obzira što očito nije želio odgovoriti.

U SAD-u se pokretanje brakorazvodne parnice ne može obaviti ukoliko bračni partner nije upoznat s željom svojeg partnera/partnerica za rastavu braka, jer neki supružnici izbjegavaju primanje i potpisivanje sudske pošte u kojoj ih se o tome obavještava, pa se zbog njihovog namjernog odugovlačenja ne mogu pokretati parnice.    

Ovom presudom pojavio se presedan koji će to uvelike promijeniti, jer će sudovi ubuduće priznavati najave razvoda braka putem Facebooka, što znači da će takve notifikacije vrijediti isto kao da primite i potpišete sudsku poštu u kojoj vas supružnik ili njegov odvjetnik obavještava da se želi sudski rastati od vas.  

Jedan od razloga zbog kojeg je sud donio ovu odluku leži u tome što supruzi nije bila poznata stalna adresa muža, niti adresa njegovog poslodavca, pa je Facebook bio jedini način da stupi s njime u kontakt.

Drugim riječima, račun na Facebooku ovime postaje još veći dio vašeg "pravnog života", pa se nećemo pretjerano iznenaditi ako se uskoro na društvenim mrežama počnu zakazivati sudska ročišta. 

Izvor: New York Daily News

Read more https://www.vidi.hr/Non-Tech/Svijet/Sud-priznaje-najavu-razvoda-braka-Facebookom

Podijeli