Indijska policija uvodi droneove sa suzavcem

  • Objavljeno u Svijet
image

Prema pisanju indijskih medija, policija u Lucknowu, glavnom gradu pokrajine Uttar Pradesh, uskoro će za suzbijanje uličnih demonstracija koristiti male leteće oktorotorske droneove, koji će imati primarnu ulogu nadzora iz zraka, ali će ujedno biti i "naoružani" suzavcem, odnosno paprenim sprejem, kako bi mogli i sami koristiti represivnu silu u slučaju potrebe.

Svaki od tih oktorotorskih droneova košta oko 10.000 dolara, te je u stanju letjeti na visini do 600 metara, uz krajnji domet do 911 m.

Mada udruženje odvjetnika ove pokrajine u kojoj je nedavno usred sudnice jedan policajac ubio njihovog kolegu (zbog čega su se održali veliki protesti), smatra da uporaba droneova iz pravnih razloga nije primjerena za policijske snage, policija ne vidi u tome nikakav problem. Prema izjavama njihovih dužnosnika, svakim droneom upravlja ljudski operater, što znači da bi se u slučaju pretjerane primjene sile, uvijek moglo pozvati na odgovornost "živu osobu", obzirom da droneovi neće biti u mogućnosti autonomnog izvođenja zadaća. Indijski odvjetnici smatraju da to baš i nije tako, jer se pitaju tko će odgovarati ako se recimo neki sustav pokvari pa drone izbaci suzavac na nedužnu osobu i izazove joj opasne tjelesne povrede. Drugim riječima, brine ih što ne znaju koga će u takvom slučaju moći tužiti. 

Izvor: The Times Of India

Read more https://www.vidi.hr/Non-Tech/Svijet/Indijska-policija-uvodi-droneove-sa-suzavcem

Podijeli