Stop pretjeranim troškovima!

  • Objavljeno u Svijet
image

Britanska se vlada za taj korak odlučila zbog niza pritužbi potrošača da posebice avioprijevoznici i agencije koje prodaju ili nude rezervacije zrakoplovnih karata i ulaznica na različite zabavne događaje za takve usluge zaračunavaju pretjerane troškove, koji u nekim slučajevima dosežu i 20 britanskih funti.

Irski niskotarifni avioprijevoznik Ryanair za rezervaciju karte preko interneta kreditnom ili debitnom karticom zaračunava dodatnih šest funti, a britanski British Airways dodatnih 4,50 funti. Većina tih troškova korisniku se prikaže u zadnjoj fazi internetske transakcije.

Državni tajnik u britanskom ministarstvu financija Mark Hoban je uvjeren da potrošači moraju moći odmah vidjeti koliko će ih ukupno koštati kupovina ili rezervacija. Najavio je da će vlada dati prijedlog zabrane zaračunavanja pretjeranih troškova u raspravu početkom sljedeće godine, a nada se da će biti prihvaćena do kraja godine.

Tvrtke će i u slučaju prihvaćanja vladinog prijedloga moći zaračunavati određene provizije za pokrivanje troškova za tu metodu plaćanja. Britanski ured za pravednu trgovinu ocjenjuje da su britanski potrošači prošle godine samo za takve troškove u zrakoplovnom sektoru potrošili 300 milijuna funti.

Podijeli