Na Kubu stigli mobiteli, uskoro Internet

  • Objavljeno u Svijet
image

Kuba je zemlja koja je po mnogo čemu ostala zatočena u vremenu i prostoru s kraja pedesetih i početka šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Stari automobili kakve možete vidjeti u američkim mafijaškim filmovima, predstavljaju zaštitni znak Kube, te dan danas krstare ulicama Havane i drugih kubanskih gradova.

Dugogodišnja ekonomska blokada od strane SAD-a, kraj postojanja velikog saveznika SSSR-a, te komunistička doktrina Fidela Castra, Kubu su pretvorili u svojevrsnu vremensku kapsulu, pa nije nikakvo čudo da u toj zemlji običan puk do dana današnjeg još nije imao priliku surfati internetom, kao ni razgovarati mobitelom.

Nakon što je 2008. godine Raul Castro donio odluku o razvijanju infrastrukture za mobitele, najviše zbog zahtjeva turista, mobilni telefoni su se polako počeli pojavljivati na ulicama Havane, ali su ih smjeli posjedovati isključivo stranci i domaća politička vrhuška. Naravno, mnogi su se Kubanci snašli na razne načine, pa se procjenjuje kako ih danas više od milijun već posjeduje legalni ili ilegalni mobilni telefon.

Ovih je dana kubanska vlada napokon donijela odluku o slobodnoj prodaji mobitela svim građanima, te su se odmah stvorile ogromne gužve  ispred dućana u kojima se mogu kupiti.

Kupci čekaju strpljivo satima u redovima na svoj primjerak mobitela, te kažu kako je ovo dokaz da je Kuba slobodna zemlja, no poneki se pitaju - kada će broadband Internet? Naime, zbog odluke vlade SAD-a da produži embargo prema Kubi, nije dozvoljeno postavljanje podvodnog telekomunikacijskog kabela prema njima, pa su Kubanci prisiljeni na korištenje satelitskog Interneta. Oni rijetki koji si to mogu priuštiti.

Podijeli