Najveći rudari bitcoina izgubili milijardu dolara

  • Objavljeno u Svijet
image

Prema pisanju analitičara Bloomberga, tri najveće tvrtke za rudarenje Bitcoina kojima se trguje na američkom tržištu dionica, izgubile su više od milijardu dolara u drugom kvartalu 2022. Gubici, koji su bili jednaki gubicima kripto mjenjačnica, došli su nakon pada cijena kriptovaluta, što je dovelo do smanjenja vrijednosti udjela tvrtki.

Tri tvrtke, Core Scientific Inc., Marathon Digital Holdings Inc. i Riot Blockchain Inc., objavile su tromjesečna izvješća o zaradi koja pokazuju gubitke od 862 milijuna USD, 192 milijuna USD i 366 milijuna USD. S druge strane, američka kripto burza Coinbase Global zabilježila je gubitak od 1,1 milijardu dolara u istom razdoblju, dok je glavni investitor u Bitcoine Microstrategy Inc. također izgubio više od milijardu dolara.

Čini se da je uzrok pad cijena kriptovaluta jer su rudari rasprodali svoj Bitcoin kako bi pokrili troškove i otplatili dugove, a čini se da se to nastavlja i u trećem kvartalu godine, unatoč znakovima da cijene ponovno rastu.

U srpnju je zabilježena druga najveća prodaja Bitcoina u godini dosad, sa 6.200 prodanih "novčića". Ovo slijedi nakon lipnja u kojem je prodano 14.600 Bitcoina, dok ih je "iskopano" samo 3.900, prema podacima Arcane Crypto. Smatra se da je Core Scientific prodao 80% Bitcoina u svojem posjedu.

U isto vrijeme, veliki rudari uzimaju zajmove, pri čemu Marathon Digital uzima 100 milijuna dolara (i prodaje rudarsku opremu kako bi prikupio dodatnih 58 milijuna dolara), a Core Scientific ide na ugovor o kupnji običnih dionica za 100 milijuna dolara s privatnim kapitalom.

Bitcoin ostaje profitabilan za velike komercijalne operacije, pri čemu svaki riješeni blok trenutno vrijedi 6,25 BTC, ili otprilike 120.000USD po današnjim cijenama.

Potrošnja energije i dalje je jedan od glavnih troškova, a troškovi električne energije u SAD-u porasli su za 12,6% u prošloj godini. Cijena ASIC-ova koji se koriste za rudarenje je prema podacima Forbesa pala do 70% ove godine. Kako cijene fluktuiraju, manje učinkoviti rudari skloni su odustati, ostavljajući tržište u rukama onih s opremom za rudarenje viših performansi.

Profitabilnost rudarenja, mjerena u dolarima po terahashu po sekundi, dosegla je vrhunac 2017. godine na 3,39 USD/TH/s. Danas iznosi oko deset centi/TH/s, dok je 2021. iznosila 41 cent.

Podijeli