Appleov zaposlenik priznao krađu nacrta autopilota

  • Objavljeno u Svijet
image

Još 2018. godine, bivši Appleov zaposlenik Xiaolang Zhang, uhićen je u zračnoj luci San Jose International Airport pri pokušaju ukrcaja u zrakoplov za Kinu. Zhang je optužen za prijenos dokumenta od 25 stranica koji uključuje inženjerske sheme matične ploče za samovozeće vozilo tvrtke, zajedno s tehničkim priručnicima koji opisuju Appleov prototip, na prijenosno računalo svoje supruge. Također je optužen za krađu tiskanih ploča i Linux poslužitelja iz razvojnih laboratorija tvrtke.

Zhang je sada priznao krivnju za kazneno djelo krađe poslovnih tajni na saveznom sudu San Josea te se suočava s kaznom do 10 godina zatvora i novčanom kaznom do 250.000 dolara.

Prije uhićenja, Zhang je radio kao hardverski inženjer u Appleovom odjelu za autonomna vozila i bio je dio tima koji dizajnira i testira sklopove za senzore. Apple je navodno prvi put osumnjičio Zhanga kada je predao ostavku nakon očinskog dopusta, rekavši tvrtki da daje otkaz kako bi se mogao vratiti u Kinu i brinuti o svojoj majci.

Zhang je također rekao Appleu da planira surađivati ​​s XPeng Motorsom, proizvođačem električnih vozila koji također razvija vlastitu tehnologiju autonomne vožnje. Nakon što je dao ostavku prekinut mu je pristup Appleovim resursima, a ubrzo je uslijedila i istraga. Kroz tu istragu Apple je otkrio da je prebacio gigabajte tajnih datoteka putem AirDropa, a na snimkama nadzornih kamera moglo se vidjeti kako fizički krade hardver iz laboratorija tvrtke.

Kao što znamo, Apple još uvijek nije predstavio svoje autonomno električno vozilo o kojem se već priča godinama, a prema zadnjim glasinama trebalo bi se naći na cesti 2025. godine. 

Podijeli