VIDEO: Besplatno spajanje telefonima na Starlink

  • Objavljeno u Svijet
image

Šef SpaceX-a Elon Musk i CEO i predsjednik T-Mobilea Mike Sievert, održali su zajedničku tiskovnu konferenciju na kojoj su objavili da će se korisnici T-Mobile telefona moći besplatno spajati na Starlink satelitski internet, bez obzira koje pretplatne modele usluga imali kod T-Mobile operatera, s time da se neće moći spajati na postojeće satelite već na nove koji će biti lansirani iduće godine jer će biti nadograđeni tim mogućnostima u hardverskom i softverskom smislu.

"To je poput postavljanja mobilnog tornja (repetitora) u nebo, samo puno teže", rekao je Sievert. “Vaš telefon zapravo ne zna da se povezuje sa svemirom. Mislit će da je spojen na mobilni toranj, jer taj telefon koristi standardne tehnološke komunikacijske protokole i ima već ugrađen spektar, kao što to čini velika većina telefona koji su danas u opticaju. "

Mada ovo zvuči doista fenomenalno, čini se da ova povezanost još nije demonstrirana u orbiti, odnosno barem mi za to još nismo čuli, no i sam Musk kaže da to i neće biti baš tako jednostavno realizirati, kao što možete vidjeti u ovom videu.

"Moramo učiniti više od reprogramiranja satelita. Izrađujemo posebnu antenu, najnapredniju faznu antensku rešetku na svijetu. Sateliti moraju uhvatiti vrlo tih signal s vašeg mobitela”, rekao je Musk na događaju. "Postoji dosta složenog hardvera i softvera, jer se kreću tako brzo, odnosno putuju iznad naše glave brzinom od 27.000 milja na sat. Toranj mobitela obično ne putuje brzinom od 27.000 milja na sat. "

Isprva će usluga omogućiti samo tekstualne poruke, a možda i aplikacije za razmjenu poruka, no Musk je sugerirao da specifikacija antene i usluga potencijalno može omogućiti više glasovnih poziva i slanje poruka u stvarnom vremenu.

Usluga će za sada raditi samo s vlastitim licenciranim spektrom T-Mobilea, što znači da je ovo nešto kao ekskluziva. Međutim, i Sievert i Musk naznačili su da bi željeli postići dogovore s pružateljima usluga u drugim zemljama koji koriste kompatibilni spektar, nudeći ugovor o "uzajamnom roamingu".

U vezi ovog smo već poslali upit u T-HT i čim nam stigne odgovor dodat ćemo u članak.

Podijeli