Miš prodan na aukciji za 178936 dolara

  • Objavljeno u Svijet
image

Na dražbi aukcijske kuće RRAuction u Bostonu, komplet koji se sastoji od X-Y Axis, jednog od prvih računalnih miševa na svijetu i mini tipkovnice Coding Keyset, prodan je po fantastičnoj cijeni od 178.986 američkih dolara.

Rijetki par ranih ulaznih uređaja - miš i mini tipkovnicu, stvorio je računalni pionir Douglas Engelbart. Miš s tri gumba koji je dizajnirao Engelbart, dimenzija je približno 4 x 2,75 x 2,5 inča i koristi dva metalna diska (koji odgovaraju X i Y-osi) na dnu za lociranje položaja kursora, umjesto kuglice ili optičkog svjetla koji su se počeli koristiti kasnije. Set tipki, dimenzija 5 x 1,25 x 1,5 inča, sadrži pet tipki (dopuštajući 31 kombinaciju) za tipkanje i unos naredbi. Oba uređaja su kompletna sa svojim kabelima koji završavaju serijskim priključcima.

Nepoznati kupac je uz ovaj komplet dobio detaljno pismo o porijeklu hardvera koje je osobno napisao David A. Potter, koji ih je nabavio tijekom svog rada kao član Engelbartovog pionirskog istraživačkog tima u SRI International. Dodatno uključuje paket slajdova iz prezentacije o usvajanju Engelbartovih ideja i tijeku tehnološkog razvoja kroz različite tvrtke koji se pamti po osnivanju polja interakcije između čovjeka i računala i po njegovom razvoju računalnog miša. Njegov originalni patent za 'X-Y pokazivač položaja za zaslonski sustav' prijavljen je 1967. godine i predstavljen u Centru za istraživanje ARC, Istraživačkog instituta Stanford (SRI) u Menlo Parku, Kalifornija.

Ova hardverska konfiguracija omogućila je korisniku da označi i klikne pomoću miša u desnoj ruci, dok unosi naredbe pomoću skupa tipki s lijeve strane. Mini tipkovnica je trebala nadopuniti, a ne zamijeniti , tradicionalnu tipkovnicu, koja bi bila smještena u sredini.

Ako ste vi taj misteriozni kupac koji je dao takve novce za jednog od prvih računalnih miševa na svijetu, javite nam se da ga testiramo u Vidilabu.

Podijeli