Virtualna AI voditeljica promiče kinesku politiku

  • Objavljeno u Svijet
image

Ren Xiaorong je prva virtualna voditeljica vijesti pogonjena AI-jem koju je predstavio kineski državni medij People’s Daily. Voditeljica čita vijesti unutar AI aplikacije i zasad je u stanju odgovarati samo na pitanja korisnika vezanih uz godišnju plenarnu sjednicu Nacionalnog narodnog kongresa i Kinesku narodnu političku savjetodavnu konferenciju koja se održavala ovaj tjedan.

Putem aplikacije People's Daily možete zatražiti od Ren Xiaorong da vam kaže više o raznim temama koje su obrađene tijekom dvije sesije, a uključuju obrazovanje, prevenciju epidemije, stanovanje, zapošljavanje, zaštitu okoliša i mnoga druga pitanja.

Ren Xiaorong je interaktivna u vrlo ograničenoj mjeri. Korisnici mogu odabrati teme o kojima žele saznati više, ali aplikacija još ne dopušta postavljanje specifičnih pitanja, jer su je programirali da bude u skladu sa stavovima kineske komunističke partije, pa ne možete očekivati nikakve kritične stavove, što uvelike ograničava njezine AI mogućnosti. 

S druge strane, ovo nam pokazuje smjer u kojem bi se TV vijesti u budućnosti mogle kretati, odnosno da bi nam jednog dana glavni izvor informacija mogli postati roboti i AI "novinari".

Uostalom, puno puta s nam voditelji vijesti na TV-u djelovali kao roboti pa nas virtualne voditeljice uopće ne bi previše iznenadile, jer bi ponekad mogle djelovati više kao žive osobe u odnosu na mnoge ljude.

Dakako, Ren Xiaorong je zamišljena i realizirana isključivo kao instrument političke propagande, no bilo bi zanimljivo vidjeti neku voditeljicu ili voditelja vijesti koji bi radio na pogon nekog objektivnijeg i neutralnijeg AI-ja poput GPT-4 umjetne inteligencije.

Ako želite vidjeti Ren u akciji, na svojem mobitelu posjetite ovu poveznicu.

Podijeli