Stiže Xbox Store za Android i iOS

  • Objavljeno u Svijet
image

Prema izjavi Phila Spencera, šefa Microsoftovog odjela za Xbox, Microsoft se priprema pokrenuti Xbox trgovinu na iOS-u i Androidu već sljedeće godine. Voditelj odjela za igre u tvrtki podijelio je vremenski okvir u intervjuu za Financial Times, napominjući da plan ovisi o tome hoće li regulatori odobriti Microsoftovu akviziciju Activision Blizzarda vrijednu 68,7 milijardi dolara. "Želimo biti u poziciji ponuditi naš sadržaj i sadržaj naših partnera trećih strana na bilo kojem zaslonu gdje bi netko želio igrati", rekao je Spencer.

Microsoft je prvi put otkrio da radi na Xbox trgovini za mobilne uređaje u regulatornim dokumentima koje je tvrtka podnijela Upravi za tržišno natjecanje i tržište Ujedinjenog Kraljevstva (CMA) prošle godine. U to vrijeme, tehnološki div nije dao vremenski okvir za plan, napominjući da bi jedino njegovo predloženo spajanje s Activision Blizzardom igralo ključnu ulogu.

Prema Zakonu o digitalnim tržištima (DMA), glavne platforme koje Europska unija označava morat će se otvoriti konkurentskim trgovinama aplikacija. Prošle jeseni, Bloombergovo izvješće navodi da Apple već radi na pripremama za usklađivanje iOS-a sa zakonima prije krajnjeg roka za ožujak 2024.

Nema jamstva da će se Microsoftova akvizicija Activision Blizzarda riješiti prije nego što se nova pravila primijene na Apple i Google, što je činjenica koju je Spencer izgleda priznao, no rekao je kako bi za Microsoft bilo "prilično trivijalno" prilagoditi svoje postojeće Xbox i Game Pass aplikacije za prodaju igara i pretplate putem mobilnih uređaja.

Podijeli