CNN razvija droneove paparazze

  • Objavljeno u Svijet
image

Mada je CNN već prije spominjao da razmatra korištenje malih bespilotnih letjelica za potrebe novinskog izvještavanja, najveća prepreka u tome im dolazi od strane američke Savezne uprave za civilno zrakoplovstvo (FAA), koja je nadležna za civilni zračni promet, te jedina može donositi zakone i propise o korištenju bilo kakvih letjelica u zračnom prometu.

Ovih je dana CNN izdao priopćenje u kojem navodi da je potpisao sporazum s FAA, kako bi zajednički istražili mogućnost regulacije zakona koji bi propisao regulaciju uporabe UAV letjelica (droneova) za potrebe američkih medija.

CNN vjeruje da će ovime mediji moći probiti ograničenja koja donose dronevi iz domene "hobističke kućne opreme", odnosno da će moći razvijati letjelice znatno većih mogućnosti i letnih sposobnosti, a FAA će im pomoći u tome da se ustanovi najsigurniji način za stvaranje kvalitetnih reportaža pomoću letećih bespilotnih robota.

Za sada još nije poznato kada će do toga doći, no CNN i njegov tehnološki partner Georgia Tech u suradnji s FAA već su započeli sa suradnjom na tom pitanju.

Mada nam se s jedne strane čini zanimljivim da uskoro dobijemo mogućnost praćenja talačkih kriza, uličnih demonstracija ili ratnih zbivanja putem roja droneova, nekako imamo osjećaj da će ovo najviše koristiti paparazzima i senzacionalističkom novinarstvu pa se nemojte začuditi kada na TV-u ugledate kako drone proganja Angelinu i Brada, ili snima razuzdane scene na Playboy Mansion imanju Hugha Hefnera, a usput bi mogao zaviriti i kroz prozor vaše kuhinje da vidi što pripremate za ručak.

Izvor: CNN

Read more http://www.vidi.hr/Non-Tech/Svijet/CNN-razvija-droneove-paparazze