Danska: 40 posto struje u 2014. od energije vjetra

  • Objavljeno u Svijet
image

Nedavno ste možda bili u prilici čuti da je Velika Britanija 2014. godine iz energije dobivene pomoću obnovljivih izvora uspjela pokriti 25 posto potreba svih kućanstava u zemlji.

Koliko god to djelovalo impresivno, pravi rekorder je Danska, koja je pomoću vjetroturbina tijekom protekle godine uspjela zadovoljiti gotovo 40 posto svojih ukupnih potreba za električnom energijom, u što se ubrajaju kućanstva ali i poslovni subjekti.

U odnosu na 2004. godinu, kada je vjetar Danskoj električnoj energiji doprinosio s udjelom od 18,8 posto, došlo je do velikog napretka i razvoja sustava vjetroelektrana, pa je prošle godine u siječnju zabilježen podatak da je energija vjetra pokrila čak 61,4 posto ukupne potrošnje električne energije u toj zemlj i.

Ovo je možda najbolji primjer za sve one koji tvrde da obnovljivi izvori ne mogu pokriti značajan dio energetskih potreba u svijetu, te zbog toga smatraju kako se i dalje više isplati ulagati u fosilna goriva i nuklearne centrale.

Danski primjer pokazuje da je to itekako moguće, dakako uz potporu države, odnosno uz odgovornu politiku, pa se u Danskoj sada nalazi oko 5.200 funkcionalnih vjetroturbina, od kojih se 25 nalazi u priobalnim vodama.

Danska je pred sebe postavila novi cilj, a on glasi da do 2020. udio energije vjetra zadovolji 50 posto ukupnih potreba zemlje, a do 2050. godine postane prva država u svijetu koja će u potpunosti dobivati električnu energiju iz obnovljivih izvora.  

Izvor: Phys.org

Read more http://www.vidi.hr/Non-Tech/Svijet/Danska-40-posto-struje-u-2014.-od-energije-vjetra