Blokiranje Twittera i Facebooka zbog procurjelih dokumenata

  • Objavljeno u Svijet
image

Nakon što je jedan lijevo orijentiran dnevni list u Turskoj proširio procurjele dokumente koji ukazuju na povezanost Turske nacionalne  obavještajne službe (MIT) s naoružavanjem Al-Qaede u Siriji, turska vlada je izjavila da se radi o ugrožavanju nacionalne sigurnosti, te je službeno zatražila od društvenih mreža poput Facebooka i Twittera da uklone te informacije.

Procurjeli dokumenti su sadržavali podatke o istrazi tužitelja u Adami, koji je nakon dojava o transportu oružja pomoću tri MIT-ova kamiona za  Al-Qaedu u Siriji, naredio da se kamioni zaustave i pretresu. U kamionima su pronađene rakete, municija, minobacačke granate i protuzračno streljivo, te postoji velika sumnja da je u operaciju umiješan i dio turske vlade, obzirom da kamione MIT-a nitko nema pravo pretraživati bez posebnog naloga, pa su pod izlikom da prevoze humanitarnu pomoć Turkmenima, mogli prevoziti što god su htjeli.

Twitter, Facebook i druge društvene platforme su ispunile zahtjev turske vlade za brisanje spornih sadržaja vezanih uz istragu, no drugi mediji i korisnici Twittera su ponovno postali te informacije, pa je vlada zatražila od Twittera da ih blokira. Obzirom da je Twitter odbio blokirati te profile i korisnike, turska vlada je zaprijetila da će u potpunosti zapriječiti pristup svojih građana svim društvenim platformama, što ne bi bilo novost, obzirom da je u ožujku prošle godine na nekoliko tjedana blokirala Twitter na nekoliko tjedana i YouTube na nekoliko mjeseci. 

Izvor: NYT

Read more https://www.vidi.hr/Non-Tech/Svijet/Blokiranje-Twittera-i-Facebooka-zbog-procurjelih-dokumenata