Astronauti se skrivali u kapsulama zbog raketiranog satelita

  • Objavljeno u Svijet
image

Astronauti na ISS-u u ponedjeljak su morali potražiti zaklon u kapsulama za povratak na Zemlju jer je u opasnoj blizini postaje došlo veliko polje svemirskog otpada.

U ranim jutarnjim satima US Space Command je počeo pratiti svemirski otpad nakon čega je ustanovljeno da će ISS svakih 90 minuta prolaziti kroz polje opasnih krhotina, što je natjeralo 4 američka i 2 ruska astronauta da više puta toga dana zatvaraju vrata svih modula postaje i da se se skrivaju u kapsulama kako bi bili spremni za hitno napuštanje ISS-a.

Mada NASA i američka vlada nisu odmah rekli što je stvorilo ovo polje krhotina, kasnije tog dana američki State Department je izjavio da je krivac ruski test projektila koji je uništio jedan od ruskih satelita i stvorio više od 1.500 komada orbitalnog otpada koji je ušao u putanju ISS-a.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price povodom ovoga je rekao da "opasno i neodgovorno ponašanje Rusije ugrožava dugoročnu održivost svemira i jasno pokazuje da su ruske tvrdnje da se protivi naoružavanju svemira neiskrene i licemjerne.”

State Department kaže da će SAD u suradnji sa svojim partnerima odgovoriti na ovaj ruski čin, a Rusija tek treba dati svoj komentar na incident.

Ubrzo se oglasio i glavni administrator NASA-e Bill Nelson koji je rekao: "Zbog krhotina nastalih destruktivnim ruskim anti-satelitskim (ASAT) testom, astronauti i kozmonauti ISS-a poduzeli su hitne postupke radi sigurnosti. Kao i tajnik Blinken, bijesan sam ovom neodgovornom i destabilizirajućom akcijom. Sa svojom dugom i povijesnom poviješću ljudskih svemirskih letova, nezamislivo je da bi Rusija ugrozila ne samo američke i međunarodne partnerske astronaute na ISS-u, već i svoje vlastite kozmonaute. Njihovi postupci su nepromišljeni i opasni te prijete i kineskoj svemirskoj postaji i kineskim astronautima."

Da na ISS-u nisu bili i ruski kozmonauti ovo bi se moglo proglasiti ratnim činom Rusije prema SAD-u, no kako se čini, radi se više o nepromišljenosti ruskog vojnog vrha koji želi demonstrirati svijetu da je spreman za ratovanje u svemiru.

Podijeli