VIDEO: Hrvatske tvrtke žele graditi prvi fuzijski reaktor

  • Objavljeno u Hrvatska
image

Hrvatska udruga poslodavaca objavila je zanimljivo medijsko priopćenje u kojem izvješćuje o nedavno održanom sastanku, koji bi hrvatske tvrtke i znanstvene organizacije, trebao uključiti u realizaciju najzahtjevnijeg energetskog eksperimenta današnjice, gradnju prvog termonuklearnog fuzijskog reaktora ITER u Cadaracheu u Francuskoj. Gradnja ITER-a je zajednički projekt EU, SAD, Rusije, Kine, Indije, Japana i Koreje koje sufinanciraju projekt vrijedan 13 milijardi eura.

U suradnji Hrvatske udruge poslodavaca i hrvatske znanstvene zajednice okupljene u Hrvatskoj fuzijskoj istraživačkoj jedinici (CRU-Croatian fusion Research Unit), održan je prvi sastanak CRU članica i dvadesetak zainteresiranih hrvatskih tvrtki s ciljem upoznavanja s dosadašnjim projektnim natječajima i metodama prijave za europsku agenciju Fusion 4 Energy (F4E) koja objavljuje i provodi natječaje za fuzijsku energiju u EU.

Europska unija uložit će oko 6,5 milijardi eura na poslove vezane uz gradnju samog postrojenja, izradu specijalizirane opreme i potrebnih studija. Taj iznos EU želi dodijeliti kroz izravne poslovne sporazume tvrtkama iz EU čije sudjelovanje u gradnji ITER-a koordinira europska agencija Fuzija za energiju (F4E).

Dvadesetak hrvatskih tvrtki među kojima su: Končar, Elka, Alfa tim, Fleksivod, BBR Adria, MIV, DIV, MKP, na sastanku održanom u Hrvatskoj udruzi poslodavaca dobili su informacije o projektu ITER-a te zahtjevima koje moraju ispuniti kako bi sudjelovale, a koje su im prezentirali: mr.sc. Maja Pokrovac (HUP), povjerenica F4E za hrvatsku fuzijsku industriju (ILO), dr.sc. Stjepko Fazinić (IRB), povjerenik F4E za hrvatsku znanstvenu zajednicu (EFLO) i voditelj projekta Particle detectors na Institutu Ruđer Bošković, dr.sc. Tonči Tadić (IRB), član Upravnog odbora F4E i koordinator CRU, dr.sc. Tome Antičić, ravnatelj IRB, ustanove koja je suosnivač i domaćin CRU, te g. Milan Kordić (MKP d.o.o).

"Dobivanje energije iz fuzije je dio energetske strategije EU za razdoblje do 2050. Stoga je EU u ITER spremna uložiti čak 6,5 milijardi eura na poslove gradnje tvrtkama iz EU i za dio tog kolača se želimo izboriti", izjavio je dr. sc. Tonči Tadić, član Upravnog odbora F4E i koordinator CRU na skupu u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

"Minimalno 6,5 milijardi  koje će uložiti EU namijenjeno je tvrtkama iz Europske unije u području proizvodnje visokonaponskih kablova, elektronike, transformatora, konstrukcijskih elemenata, sustava grijanja i hlađenja, telekomunikacijske opreme, bešavnih cijevi, metalnih konstrukcija, graditeljstva i transport posebnih tereta. Za sada licencu za ITER ima tisuću tvrtki, nažalost još niti jedna iz Hrvatske, stoga HUP osniva Koordinaciju fuzijskih tvrtki kako bi u ispitali i potaknuli interes tvrtki, povezivali ih u interesne grupacije i pripremili za nastup na EU natječajima za ITER. Ulaskom na listu dobavljača tvrtka stiče važne reference za buduće projekte te se pozicionira na europskom i globalnom tržištu", izjavila je mr.sc Maja Pokrovac, direktorica HUP-granske udruge i povjerenica F4E za hrvatsku fuzijsku industriju (ILO).

U videu dolje možete vidjeti nedavno održanu konferenciju ITER-a na kojoj su prezentirane  najnovije informacije vezane uz ovaj  međunarodni energetski projekt koji bi nam jednog dana trebao pružiti sigurniju, čišću i održivu energiju. 

Read more https://www.vidi.hr/Non-Tech/Hrvatska/VIDEO-Hrvatske-tvrtke-zele-graditi-prvi-fuzijski-reaktor

Podijeli