Povećanje naknada teleoperaterima loše za investicije

  • Objavljeno u Hrvatska
image

Hrvatska HUPICT udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti održala je u Zagrebu predstavljanje svojih aktivnosti. HUPICT posebno naglašava aktivnu suradnju na ICT projektima pokrenutu s čak tri ministarstva, Ministarstvom gospodarstva, Ministarstvom poduzetništva i obrta i Ministarstvom uprave.

HUPICT je ujedno najavio pilot projekt za unaprjeđenje informacijskog sustava gospodarske diplomacije, te naglašava kako je kroz edukativne radionice 300-tinjak malih i srednjih poduzetnika informirano o načinima dobivanja sredstava iz EU fondova. Pored toga HUPICT udruga je sudjelovala u pripremi i definiranju Zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi.

"Značajan je početak suradnje s Ministarstvom gospodarstva pokrenut na sastanku s ministrom Vrdoljakom i njegovim timom. Među ključnim aktivnostima istaknuo bih i sudjelovanje u pilot projektu gospodarske diplomacije i poticanju izvoza kroz pripremu zajedničkog nastupa hrvatskih ICT tvrtki na međunarodnim sajmovima, te projekte na području obrazovanja i zapošljavanja na digitalnim radnim mjestima. Od ostalih projekata tu je uspostava suradnje s Razvojnom agencijom Zagreb te priprema pravilnika o Digitalnoj arhivi. Veseli me što se u kratkom periodu pokazalo i da je odluka o podjeli Udruge na 6 radnih skupina bila dobra jer tako možemo istovremeno kvalitetnije pokriti više grana ICT industrije", naglasio je Adrian Ježina, predsjednik Udruge.

S Ministarstvom poduzetništva i Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG Invest) HUP ICT udruga je započela suradnju na pripremi i implementaciji projekta informatizacije hrvatskih tvrtki kroz EU shemu "ICT innovation vouchers" koja je namijenjena malim poduzetnicima, a riječ je o vaučerima za uvođenje naprednih sustava online trgovine i digitaliziranje poslovnih procesa.

Na skupu se Udruga osvrnula i na najnoviji rast naknada za telekomunikacijske usluge, što vide kao još jedan primjer izrazite nesigurnosti i nepredvidljivosti hrvatskog tržišta te nepovoljnih uvjeta za investicije i poslovanje. HUPICT upozorava da će u slučaju ponovnog razmatranja uvođenja posebne naknade na usluge telekom operatera, u pitanje doći nastavak planiranih investicija definiranih Strategijom razvoja širokopojasnog pristupa u RH u razdoblju od 2012. do 2015. godine, te dostizanje ciljeva Digitalne agende za Europu koja obvezuje RH kao članicu EU.

Read more https://www.vidi.hr/Non-Tech/Hrvatska/Povecanje-naknada-teleoperaterima-lose-za-investicije