Elektroboj: Finalisti u izradi elektrotehničkih izuma

image

Jeste li ikada čuli za Elektroboj? Ako ste pomislili da se radi o nekoj futurističkoj borbenoj sportskoj disciplini, prevarili ste, jer je to naziv studentskog natjecanja u izradi pravih elektrotehničkih izuma koje je pokrenuto ove godine u organizaciji udruge eSTUDENT.

Ovo natjecanje funkcionira na taj način da studenti tehničkih fakulteta timskim radom projektiraju i sastavljaju izume koje ocjenjuju ugledni profesori elektrotehnike i uspješni ljudi iz elektrotehničke industrije.

Obzirom da je tema u potpunosti otvorena, ove se godine može vidjeti vrlo širok spektar ideja studenata, a među najboljim ovogodišnjim izumima koji su stigli do drugog dijela natjecanja, odnosno  izrade prototipova nalaze se: 

Safe Sound - Sustav koji omogućava sudionicima u prometu nesmetano slušanje glazbe uz povećanu sigurnost.

Arctos Telemetry System - Sustav telemetrije za prikupljanje i prikazivanje podataka bolida.

SafeCycle Assist - Rješenje namijenjeno biciklistima s ciljem povećanja sigurnosti pri sudjelovanju u prometu.

PA00K - Šesteronožni hodač (engl. hexapod) robot, prvotno razvijen iz zabave, sada ima priliku približiti robotiku mladima i onima koji za to prije nisu imali priliku.

Telefonski imenik za slijepe osobe - Uređaj koji će se spojiti između telefona i telefonske linije te služiti kao zvučni telefonski rječnik. 

Najzanimljiviji dio natjecanja tek slijedi, kada će timovi čiji su nacrti i sheme odobreni od komisije izrađivati svoje izume, a finale natjecanja su prezentacije izuma koje će se održati početkom lipnja.

Read more https://www.vidi.hr/Non-Tech/Hrvatska/Elektroboj-Finalisti-u-izradi-elektrotehnickih-izuma