Hrvatska vlada još ne razmatra ACTA-u

  • Objavljeno u Hrvatska
image

U Kući ljudskih prava u Zagrebu održan je okrugli stol o ACTA-i  na kojem je sudjelovao i načelnik analitike u Ministarstvu vanjskih poslova Stribor Kikerec.

Na okruglom stolu predstavnici civilnog društva su upozorili kako potpisivanje ACTA-e stvara zakonske okvire za kažnjavanje i progon svih "krivotvoritelja", bez obzira radilo se o lijekovima, intelektualnom vlasništvu ili bilo kojoj drugoj robi, no mogućnosti zlouporabe zakona su vrlo velike, posebice stoga što je sporazum netransparentan, a što je najgore, predstavnici 22 članice EU koji su ga potpisali gotovo ni ne znaju o čemu se radi. 

Stoga internetski aktivisti Tomislav Medak, Marko Rakar i Sanja Sarnavka ne vjeruju da bi ACTA kakva je predložena mogla proći.

Načelnik analitike Ministarstva VP Stribor Kikerec je izjavio kako Hrvatska vlada još uopće ne razmatra potpisivanje ACTA-e, niti ih je itko to iz EU to zatražio, te nije poznato hoće li taj sporazum uopće doći na dnevni red vlade.

Kikerec kaže kako je ACTA izazvala reakcije koje lideri zemalja EU nisu očekivali, pa su i u Europskom parlamentu stajališta podijeljena. Sporazum zapravo jedino podupire Europska komisija, dok se Europski parlament većinom protivi.

Podijeli