30 milijuna eura za hrvatske ekološke projekte

  • Objavljeno u Hrvatska
image

U Zagrebu je najavljeno osnivanje fonda Feelsgood, prvog hrvatskog fonda za ulaganja s društvenim učinkom. Vrijednost fonda iznosi 30 milijuna eura, a sredstva će se dodjeljivati novim perspektivnim hrvatskim poduzećima s ekološkim i društvenim učinkom koja su u ranoj fazi razvoja ili u fazi rasta. Doprinos Europskog investicijskog fonda (EIF) fondu Feelsgood iznosi 15 milijuna eura te se gotovo u cijelosti financira iz Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), odnosno okosnice Plana ulaganja za Europu ili tzv. Junckerovog plana.

Fond Feelsgood ulagat će u nova perspektivna hrvatska poduzeća koja posluju u sektoru financijske uključenosti i kružnoga gospodarstva te poljoprivrednom, obrazovnom i zdravstvenom sektoru. U radu upravljačkog tima fonda sudjelovat će i dva istraživača sa Sveučilišta u Zagrebu i Ekonomskog instituta Zagreb. Njihova je zadaća mjeriti i pratiti društveni učinak ulaganja, odnosno ključne pozitivne promjene koje doprinose rješavanju gorućih društvenih ili ekoloških problema. Za sredstva iz fonda Feelsgood moći će se prijaviti i poduzeća iz Slovenije.

Uli Grabenwarter, glavni izvršni direktor Europskog investicijskog fonda, rekao je: „EIF će potporom fondu Feelsgood ostaviti još jedan pozitivan trag u hrvatskom gospodarstvu. Ovaj ćemo put to učiniti stvaranjem novih prilika za ulaganje u nova perspektivna hrvatska poduzeća s ekološkim i društvenim učinkom kako bismo osigurali održivi razvoj hrvatskoga gospodarstva i doprinijeli sposobnosti Hrvatske da odgovori na glavne društvene i ekološke izazove današnjice.

Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije nadležan za euro i socijalni dijalog, financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala, izjavio je: „U Hrvatskoj je se osniva novi fond Feelsgood, koji se financira iz Europskog investicijskog fonda i Junckerovog plana, i to je dobra vijest. Ne samo što će se ključnim sektorima kao što su kružno gospodarstvo i zdravstvo pružiti financijski poticaj, nego će ta poduzeća uz to proizvesti i pozitivan društveni učinak.”

Renata Brkić, osnivačka partnerica fonda Feelsgood, rekla je: „Feelsgood je spreman osigurati dugoočekivani pametni kapital za hrvatska i slovenska mala i srednja poduzeća koja osim dobiti nastoje ostvariti i pozitivan društveni i ekološki učinak.”

Taj je fond prvi hrvatski fond poduzetničkog kapitala kojim upravlja isključivo hrvatski tim.