Hackathon otkrio gdje ima vina sličnih zagorskim

  • Objavljeno u Hrvatska

image

U prostorima Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (Srce) održan je Copernicus Hackathon, natjecanje pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja u organizaciji Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za Hrvatsku i Sloveniju u izradi aplikacija za učeničke timove i profesionalce. Nakon 2 dana intenzivnog rada na izradi aplikacija, timovi su prezentirali svoje radove koji su morali biti vezani uz jedno od tri tematska područja: Pametni gradovi i pametna uprava, Zaštita okoliša i klima te Primjena EO u industriji, poljoprivredi i šumarstvu. Svi natjecatelji dobili su pristup...

image

U prostorima Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (Srce) održan je Copernicus Hackathon, natjecanje pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja u organizaciji Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za Hrvatsku i Sloveniju u izradi aplikacija za učeničke timove i profesionalce. Nakon 2 dana intenzivnog rada na izradi aplikacija, timovi su prezentirali svoje radove koji su morali biti vezani uz jedno od tri tematska područja: Pametni gradovi i pametna uprava, Zaštita okoliša i klima te Primjena EO u industriji, poljoprivredi i šumarstvu. Svi natjecatelji dobili su pristup podacima Copernicus programa (DIAS), prikupljenih sa Sentinel satelita za promatranje Zemlje, a a ukoliko su koristili platforme HERE i ArcGIS imali su priliku osvojiti posebne dodatne nagrade njihovih zastupnika te smo tako imali prilike vidjeti doista jako zanimljiva rješenja.

Ukupno najbolji i najinovativniji rad u srednjoškolskoj kategoriji u visini od 10.000 kuna, za kojeg je nagradu dodijelilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja bio je project ECOR kojeg je razvila ekipa MIOC 2. Tim u čijem su sastavu bili Maja Drmač, Filip Beleta, Matko Šimić, Leon Stjepan Uroić i Ivan Milinović ujedno je osvojio i specijalnu nagradu za najbolji rad na HERE platformi koju je dodijelila tvrtka HERE Technologies.

Nagrade za najbolje radove na ArcGIS platformi, koje je dodijelila tvrtka GDi d.o.o. osvojili su ekipe 4b Srednje strukovne škole Đurđevac (projekt: WISE parking), ekipa Geodetska škola Zagreb (projekt: Best beach) te ekipa SŠ Hvar (projekt: Plame(ni)škoj).

Nagradu za najbolji rad na temu Aplikacije u industriji, poljoprivredi i šumarstvu, koju je je dodijelio Geodetski fakultet osvojio je tim MIOC 1 za projekt: CROPRedict App, a nagradu za najbolji rad na temu Zaštita okoliša i klima koju je dodijelila tvrtka IGEA d.o.o., osvojila je Geodetska škola Zagreb za projekt: Best beach, dok je nagradu za najbolji rad na temu Pametni gradovi i pametna uprava, koju je dodijelio Grad Zagreb također osvojio MOIC 2 za projekt: ECOR.

Obzirom da je u službenoj kategoriji (za profesionalce) bilo prijavljeno čak 20 timova, po čemu je ovo bio najveći Copernicus Hackathon u Europi, Europska komisija je odlučila nagraditi dva najbolja tima ulaskom u Copernicus Accelerator. Nagrada za ukupno drugi najbolji rad tako je pripala ekipi Coprnicus za projekt GeoTwins, dok je nagradu za ukupno najbolji rad osvojio tim CROGIS za projekt GREEN ISLAND.

Specijalna nagrada za najinovativnije rješenje koju dodjeljuje Ericsson Nikola Tesla d.d.  također je osvojio Coprnicus, a nagrade za najbolje radove na ArcGIS platformi, koje je dodijelila tvrtka GDi d.o.o. osvojili su  Coprnicus, EyesOnEarth (Ocjena i praćenje stanja Medvednice) te Nastavnici Srednje strukovne škole Đurđevac za projekt Geografsko botanički rezervati Geo Bot.

Nagradu za najbolji rad na temu Aplikacije u industriji, poljoprivredi i šumarstvu, koju dodjeljuje Science Park Graz - ESA Business Incubator Centar Austrija osvojio je CROGIS, a za najbolji rad na temu Zaštita okoliša i klima koju je dodijelila tvrtka IGEA d.o.o. pripala je ekipi ProtostarLabs za projekt SNYTCH. Coprnicus je pored toga osvojio nagradu za najbolji rad na temu Pametni gradovi i pametna uprava od Grada Zagreba.

CROGIS-ova pobjednička aplikacija GREEN ISLAND korištenjem satelitskih i drugih podataka o tlu, naseljenosti, vegetaciji, prometu, visini područja, kulturama koje se uzgajaju i drugih, omogućuje da se na području otoka Hvara vidi točno gdje leže potencijali za uzgoj određenih vrsta bilja i kultura poput lavande, masline i vinove loze. Dodavanjem katastarskih podataka ta bi aplikacija  mogla znatno olakšati planiranje poljoprivrednog razvoja i obnove tih područja koja su uglavnom napuštena zbog odlaska stanovništva i usmjeravanja u turizam. Kako je rečeno, danas ćete na bilo kojoj tržnici na Hvaru najvjerojatnije kupiti maslinovo ulje koje dolazi iz drugih područja umjesto autohtonog pa bi ova aplikacija mogla doprinijeti da se to promjeni.

Aplikacija GeoTwins koju su razvili viceprvaci iz ekipe Coprnicus koristi slične podatke kao i GREEN ISLAND, no ona pomoću njih i umjetne inteligencije otkriva "gradove blizance", odnosno gradove koji su međusobno najsličniji po prosjeku geografskih, geodezijskih, vegetacijskih i drugih čimbenika, pa smo tako saznali da je najsličniji gradu Zagrebu austrijski Beč. Ako bi se aplikacija dalje razvijala mogla bi koristiti tražilicu koja bi odgovarala na razna pitanja prirodnim jezikom, što su nam demonstrirali duhovitim pitanjem: "Gdje se mogu pronaći vina najsličnija zagorskim?". Aplikacija je potom analizirajući reljef, udio površine vinograda i klimu od svibnja do rujna, na karti Hrvatske i regije pokazala nekoliko lokacija koje imaju predispozicije za Zagorcima omiljenu kapljicu, a gdje popularni „kiseliš“ ne biste nikada očekivali.

Mada bi netko mogao reći da nagrađene aplikacije nisu nešto savršeno, treba imati u vidu činjenicu da su razvijene u dva dana i jednu neprospavanu noć, pa je gotovo nevjerojatno koje su sve njihove značajke razvijene u tako kratkom vremenu, što pokazuje da bi u "normalnom" developerskom razvoju njihovi autori mogli napraviti doista nevjerojatne stvari, pa svima najsrdačnije čestitamo i vjerujemo da ćemo o njima puno toga čuti u budućnosti.