Litva: Bacite kineske mobitele zbog špijuniranja

image

Prema izvještaju Ministarstva obrane Republike Litve , kineski telefoni koji se prodaju u Europi u sebi imaju značajku koja omogućuje prepoznavanje ključnih riječi i pojmova poput " Oslobodite Tibet ", "Živio nezavisni Tajvan" i " demokratski pokret ".

Također navode da 5G telefon Xiaomi Mi 10T kod kojeg je otkrivena ova značajka, a prodaje se u Europi, nema uključeno to uhođenje, ali ga se u svakom trenutku može uključiti.

"Naša preporuka je da ne kupujete nove kineske telefone i da...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Aplikacija za provjeru kompatibilnosti s Windowsima 11

image

Prvi uređaji koji će biti nadograđeni s novim Windowsima 11 trebali bi se pojaviti 5. listopada ove godine, a brojni korisnici još uvijek ne znaju zadovoljava li njihovo računalo minimalne zahtjeve za novi OS, jer su beta izdanja PC Health Check aplikacije za provjeru kompatibilnosti ukazivala na puno veću nekompatibilnost nego što će to biti u stvarnosti kada Windowsi 11 stignu na tržište.

Sada su nam Windowsi 11 pred vratima, pa je dobro znati da je Microsoft napokon izdao finalnu...

(1 Glasaj)

Preuzmite AR aplikaciju protiv straha od pauka

image

Znanstvenici Sveučilišta u Baselu koriste proširenu stvarnost kako bi smanjili strah kod osoba koje se patološki plaše pauka .

U časopisu Journal of Anxiety Disorders istraživači opisuju kako se sudionicima testiranja nakon dva tjedna korištenja aplikacije značajno smanjio strah od pauka.

Procjenjuje se da jedna od 5 osoba iskazuje određenu dozu straha od pauka pa dio znanstvenika smatra da je ta fobija u neke ljude ugrađena evolucijom , posebice stoga što se u jednoj studiji iz 2017. godine moglo vidjeti...

(1 Glasaj)

Verificiran kilometarski klimatski model Jadrana

image

Tim znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković ( IRB ) i Instituta za oceanografiju i ribarstvo ( IZOR ), pod vodstvom dr. sc. Clée Denamiel s IRB-a, uspješno je proveo verifikaciju atmosferskih polja kilometarskog klimatskog modela Jadrana, a rezultati su objavljeni u vodećem svjetskom časopisu za razvoj modela u geoznanostima 'Geoscientific Model Development'.

Klimatske promjene su naša sadašnjost i budućnost. Sadašnjost možemo mjeriti, no što je s budućnošću? Kako bi mogli više reći o budućoj klimi neophodan alat znanstvenicima su klimatski...

(1 Glasaj)

Odličan Moto G60 stiže u Hrvatsku

image

Motorola Razr preklopnik podigao je popularnost Motorola brenda vraćanjem kultnog dizajna u moderno okruženje te se nalazi među rijetkima koji nude funkcionalan mobitel sa preklopnim zaslonom koji je uistinu impresivno malenih dimenzija.

Zatim je tu i Motorola Edge 20 , novi mobitel s vrhunskim kamerama, 5x optičkim zoomom i OLED zaslonom. No, danas je u fokusu Motorola Moto G serija mobitela koja je i najbolje prihvaćena u Europi jer nudi flagship mogućnosti za manje novaca.

U Europu, pa tako i...

(1 Glasaj)

Povećanje ranjivosti operativnih sustava

image

GFI Software , isporučitelj sigurnosnih i upravljačkih rješenja za poslovne mreže, upozorava na sve češće napade na zastarjeli softver , prisiljavajući proizvođače najčešćih operativnih sustava i aplikacija da objavljuju sve više zakrpa . Ažuriranja softvera i popravci ranjivosti više nisu samo u domeni Microsofta, već ažuriranja sve češće objavljuju i Google, Linux i Apple. 

Prijetnje potvrđuju i dugoročne statistike. Na primjer, prema Nacionalnoj bazi podataka o ranjivosti (NVD), tijekom 2020. zabilježeno je 18.352 ranjivosti, što čini povećanje od 6% u...

(1 Glasaj)

VIDEO: Kava uzgojena u bioreaktoru

image

Svake godine u svijetu se proizvede oko 10 milijardi kilograma kave, a stručnjaci očekuju da će potražnja u budućnosti sve više rasti.

Uzgoj kave sve više ima negativan utjecaj na okoliš , pa se zbog izgradnje plantaža krče šume i uništavaju prirodna staništa biljaka i životinja, a čitav proces od uzgoja, proizvodnje i prženja ima sve veći utjecaj na globalno zatopljenje i klimatske promjene. Pored toga, u mnogim krajevima svijeta za uzgoj kave se izrabljuju ljudi koji su debelo potplaćeni...

(1 Glasaj)

VIDEO: Galaxy Z Fold 3 susreće beton

image

Ekipa s YouTube kanala PhoneBuff odlučila je provesti torturu nad Samsungovim novim telefonom Samsung Galaxy Z Fold 3 , preklopnikom sa savitljivim ekranom koji vam omogućuje tranziciju iz smartfona u tablet.

Ovoga puta "inkvizicija" ga nije mučila grebanjem i rezuckanjem, već su htjeli provjeriti kako izdržava jedan od najčešćih scenarija koje smo svi prošli u životu - pad s visine na beton , situaciju koja nam se dogodi barem jednom sa svakim novim telefonom koji kupimo.

Kako je Samsung Galaxy...

(1 Glasaj)