U božićnom tjednu ćemo vidjeti dvostruki planet

image

Konjunkcija označava pojavu kada dva nebeska tijela imaju približno jednak položaj na noćnom nebu u očima promatrača sa Zemlje. Znanstvenik astronom Patrick Hartigan sa Sveučilišta Rice, upozorava nas na jednu prilično rijetku konjukciju Jupitera i Saturna koju ćemo imati priliku gledati u božićnom tjednu, odnosno u ponedjeljak 21. prosinca ove godine, kada će ta dva planeta međusobno biti bliža nego u zadnjih 800 godina , a ta će nam pojava izgledati poput dvojnog planeta .

"Konjukcija između ta dva planeta...

(1 Glasaj)

VIDEO: Magnetski sprej pretvara tablete u pokretne robote

image

Znanstvenici sveučilišta City University iz Hong Konga, razvili su novi magnetski sprej pod nazivom M-spray , izrađen od polivinilnog alkohola, glutena i čestica željeza , koji može omogućiti kretanje objektima na koje se nanosi i njihovo upravljanje pomoću magneta.

Ova inovacija bi posebno mogla biti korisna za razne biomedicinske potrebe, uključujući navođenje katetera kroz tanke krvne žile i dostavu lijekova na točno određena mjesta u tijelu.

Znanstvenici su M-spray in-vivo testirali na tabletama kojima je magnetski pokrov omogućio kretanje i...

(1 Glasaj)

VIDEO: Solarni panel od trulog povrća

image

Filipinski inženjer i student Carvey Ehren Maigue , sa sveučilišta Mapua University u Manili, osvojio je prestižnu nagradu James Dyson Award 2020 za održivost, svojom fluoroscentnom pločom za prikupljanje sunčeve energije koju je izradio od otpada voća i povrća .

Njegov projekt pod nazivom Aureu s, odnosi se na novi savitljivi i izdržljivi materijal izrađen od organskih luminiscentnih spojeva iz voća i povrća koji pretvara UV svjetlo u vidljivo svjetlo koje potom omogućuje prikupljanje sunčeve energije solarnim panelima, kao što...

(1 Glasaj)

VIDEO: AI rekonstrukcija povijesnih mirisa Europe

image

Iz povijesnih knjiga i umjetničkih dijela danas možemo znati kako je izgledala Europa u 16., 17.,18. i 19. stoljeću, kako su se ljudi odijevali, što su jeli i pili, u kakvom je stanju bila priroda, no ti povijesni izvori nam ne mogu pokazati kako je čitav taj svijet mirisao .

Iz tog razloga europski znanstvenici s raznih instituta i sveučilišta, uključujući, UCL, Anglia Ruskin University i Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences, pokrenuli su projekt Odeuropa , čiji cilj...

(1 Glasaj)

VIDEO: EMO AI robotić s emocijama

image

Ekipa iz tvrtke Living.AI na Kicstarteru je uspješno "crowdfundala" malog robota kućnog ljubimca pod nazivom EMO koji djeluje poput igračke, no predstavlja puno više od toga.

Inženjeri su robota opremili obiljem senzor a koji uključuju širokokutnu kameru, senzore pokreta, mrežu mikrofona i neuralnu procesorsku jedinicu. Nadalje, u njega su ugradili algoritam umjetne inteligencije, koji mu omogućuje izražavanje (ili bolje rečeno simuliranje) emocija , činjenje nekih akcija povezanih s uređajima pametnog doma poput paljenja svjetla i odgovaranje na vaše glasovne komande...

(1 Glasaj)

Prvi puta otkriveni neutrini iz fuzije zvijezde

image

Znanstvenici talijanskog Instituta za nuklearnu fiziku INFN , uspjeli su potvrditi jednu od najvažnijih teorija u fizici zvijezda. Korištenjem Borexino detektora, znanstvenici su po prvi puta otkrili neutrine koji dolaze od fuzije zvijezda . Utvrdili su da čestice koje prolaze kroz detektor proizlaze iz procesa fuzije ugljika, dušika i ikisika ( CNO ) u srcu zvijezde.

Takvo ponašanje je predviđeno još 1938. godine, no do sada nikada nije potvrđeno, iako znanstvenici detektiraju neutrine još od 1956. godine.

Ključnu ulogu o...

(1 Glasaj)

VIDEO: Najtanji mini PC s Ryzenom 4000U

image

Tvrtka ASRock lansira novo mini PC računalo pod nazivom ASRock Mars 4000U , za koje kaže da je najtanji PC s AMD-ovim APU procesorom iz serije Ryzen 4000U.

Usprkos debljini od samo 26 mm i zapremini od 0,7 litara , ovaj mali PC sadrži prilično zanimljive komponente i priključke,  uključujući Dual Channel DDR4-3200 MHz memoriju, HDMI, D-Sub, Ultra M.2 2280 Slot (NVMe), 2.5″ SATA 6Gb Hard Drive, M.2 za Wi-Fi, 1 x USB 3.2 Gen1 Type-C, 4 x USB 3.2...

(1 Glasaj)

IDC: 5G telefoni će se prodavati kao ludi

image

Svima nam je jasno da je pandemija izazvala velike potrese na tržištu pametnih telefona, pa ne čudi da su Samsung i Huawei izvijestili o padu prodaje, posebice na tržištima zapadne Europe. Dobro, što se Huaweija tiče, on ima i drugih problema, ali nećemo sada o tome.

Sudeći prema istraživanju koje je proveo IDC , tržište pametnih telefona bi se trebalo oporaviti još u četvrtom kvartalu ove godine, za što je djelomično zaslužna sve veća potražnja za 5G modelima.

Tržište 5G...

(1 Glasaj)