VIDEO: Najrealnija robotska imitacija ljudske ruke

image

Trebaju li robotima ruke koje će biti vjerna kopija ljudskih? S jedne strane većini industrijskih robota su puno važnije moćne snažne ruke koje mogu manipulirati teškim objektima poput karoserija automobila, ili ruke koje izvode specifične ponavljajuće zadaće poput varenja određenih predmeta na točno određenim mjestima.

No s druge strane očekuje nas dolazak robota koji će raditi klasične i raznovrsne ljudske poslove za koje nije presudna sirova snaga, s ciljem da pomažu ljudima ili da ih u potpunosti zamjene u nekim...

(1 Glasaj)

VIDI X mikroračunala stigla u gimnaziju u Đakovu

image

Prvi tjedan listopada u kojem se obilježava i Svjetski dan učitelja (5. listopada), završili smo dodjelom VIDI X mikroračunala Gimnaziji  A.G. Matoša u Đakovu,  zahvaljujući tvrtki SofaScore koja se po  treći puta uključila u VIDI X projekt.

Donaciju u ime tvrtke SofaScore uručili su Ivan Bešlić , CEO, i  Josip Stuhli , CTO, koji je prilikom dodjele mikroračunala učenicima škole koju je i sam pohađao naglasio: "Upravo zahvaljujući ovakvim projektima kao što je VIDI X možete se i u Đakovu...

(1 Glasaj)

VIDEO: Novi EV punjač napuni 4 auta za 10 minuta

image

Zerova Technologies , nova podružnica tvrtke Phihong sa sjedištem u Tajvanu, na ovotjednom sajmu eMove360° Europe u Berlinu predstavila je prototip punjača od 480 kW koji obećava da će punjenje električnih vozila učiniti praktičnijim nego ikad smanjivanjem vremena punjenja na 10 minuta . Novi Four Gun Charger također može puniti četiri vozila u isto vrijeme iz jedne jedinice.

Svaki punjač ima kabel od 5 m koji pomaže u logistici parkiranja i punjenja četiri odvojena vozila. Punjač podržava CCS-1, CCS-2, CHAdeMO...

(1 Glasaj)

Jednokratna tiskana pločica može se spaliti nakon uporabe

image

Elektronički uređaji za jednokratnu upotrebu predstavljaju izazov jer se teški metali i drugi otrovni materijali u njima ne bi trebali samo tako ispustiti u okoliš, a te tvari je teško reciklirati za ponovnu uporabu. Znanstvenici su razvili ono što bi moglo biti rješenje, u obliku papirnate tiskane pločice.

Tim predvođen prof. Seokheunom Choijem s Državnog sveučilišta New York u Binghamtonu započeo je ispisivanjem uzorka voštanih kanala na jedan list filter papira. Taj je papir zatim pečen u pećnici, uzrokujući topljenje...

(1 Glasaj)

Dostupan Intel XeSS 3DMark benchmark

image

Ako spadate među korisnike koji su kupili 3DMark Advanced Edition nakon 8. siječnja 2019. godine, sada ga možete besplatno nadograditi s novim benchmark testom za Intel XeSS grafiku.

Da biste uopće mogli pokrenuti Intel XeSS benchmark, morate imati PC konfiguraciju opremljenu GPU-om koji podržava Intel XeSS i Microsoft DirectX ray tracing Tier 1.1.

Kompatibilni XeSS GPU-ovi uključuju Intel Arc GPU-ove, kao i AMD Radeon i NVIDIA GeForce GPU-ove i grafičke kartice s podrškom za Shader Model 6.4. Uz to vaše...

(1 Glasaj)

VIDEO: Ritam mašina s ritmom bolesnog dječjeg srca

image

Audiovizualni umjetnik Love Hultén i švedski proizvođač audio opreme Teenage Engineering surađivali su na jedinstvenoj ritam mašini napravljenoj za podizanje svijesti o urođenim srčanim bolestima.

Na prvi pogled, izgradnja ritam mašine koji koristi otkucaje srca djece s urođenom srčanom bolešću može se smatrati pomalo bolesnom idejom, no Love Hultén i Teenage Engineering stvorili su ritam mašinu CHD-4 kako bi podigli svijest o ovom stanju i prikupili sredstva za organizaciju Heartchild Foundation .

Taj projekt se temelji na ideji stvaranja ritmova...

(0 glasova)

HTC teasa manji Vive VR headset

image

Kod svih današnjih high-end VR headsetova postoji jedan zajednički problem. Preveliki su, preteški i nisu udobni za dugo nošenje. Dolaskom metaverzum svjetova o kojim stalno bruje Zuckerberg i ekipa, u skoroj budućnosti ćemo jako puno vremena provoditi u VR okruženju, pa nam trebaju mali, lagani i udobni headsetovi za koje nećemo ni primijetiti da ih nosimo na glavi.

HTC se odlučio učiniti nešto po tom pitanju pa razvija novi manji Vive headset koji bi trebao biti uskoro predstavljen.

Mada tvrtka...

(1 Glasaj)

VIDEO: Novi algoritam za kretanje robota u divljini

image

Međunarodni znanstveni tim predvođen Kalifornijskim sveučilištem San Diego razvio je novi sustav algoritama koji četveronožnim robotima omogućuju hodanje i trčanje po zahtjevnom terenu, izbjegavajući statične i pokretne prepreke.

U testovima je sustav vodio robota da autonomno i brzo manevrira preko pješčanih površina, šljunka, trave i neravnih zemljanih brežuljaka prekrivenih granama i opalim lišćem bez sudaranja sa stupovima, drvećem, grmljem, stijenama, klupama ili ljudima. Robot se također kretao prometnim uredskim prostorom bez sudaranja s kutijama, stolovima ili stolcima.

Rad dovodi istraživače...

(1 Glasaj)