Najveći kreativac današnjeg doba živi kao beskućnik

image

Ovih se dana na Amazonu pojavila neautorizirana biografija Elona Muska, jednog od predhodnika tehnološke revolucije 21. stoljeća, pod naslovom "Elon Musk: Tesla, SpaceX and the Quest for a Fantastic Future", koju je napisao Bloombergov novinar Ashlee Vance, nakon što je intervjuirao više od 200 Muskovih prijatelja i suradnika, te proveo više od 40 sati u razgovorima sa samim Muskom. 

Vjerojatno vam je poznato da je Musk danas predsjednik, glavni dizajner i suosnivač kompanije Tesla Motors, osnivač, predsjednik i glavni dizajner kompanije SpaceX, te član upravnog odbora u kompaniji SolarCity, a također je i suosnivač PayPal sustava za online plaćanje. 

Tesla postiže ogroman uspjeh s električnim automobilima i baterijama, dok je SpaceX bio prva komercijalna kompanija koja je poslala raketu u svemir, a od nedavno je glavni NASA-in partner za lansiranje znanstvenih misija u svemir. SolarCityje projekt enegetske učinkovitosti i smanjenja globalnog zatopljenja povećanjem alternativnih izvora energije, a među najnovijim Muskovim projektima za budućnost je nadzvučni Hyperloopvlak koji bi udaljenost Los Angelesa do San Francisca (560 kilometara) mogao prijeći za 35 minuta. 

U knjizi su opisani neki od zanimljivih trenutaka iz svijeta Muskovih kompanija, njegovih prijatelja, zaposlenika, bivših supruga i njega samog. Primjerice, Googleov izvršni direktor Larry Page je za Muska kaže da je "on nekako kao beskućnik i meni je to pomalo smiješno. Poslati će mi e-mail u kojem će napisati 'Ne znam gdje ću prespavati večeras. Mogu li doći do tebe?' Nisam mu da ključ niti ništa takvo." Njegov je prijatelj i suradnik Antonio Gracias pričao o Muskovoj financijskoj krizi 2008. godine. Milijarder je tada rekao: "Potrošiti ću svoj posljednji dolar na ove kompanije, pa makar se morali preseliti u podrum Justineinih (Muskova prva supruga, op.a.) roditelja", piše Washington Post. 

Elonova majka Maye Haldemann ga i danas opisuje kao osobu koja uopće ne čuje niti doživljava okolinu kad mu misli odlutaju. Zbog toga su mislili da ima problema sa sluhom dok je bio malen. "Ode u svoj mozak i tada jednostavno vidite da je u drugom svijetu. Još uvijek to radi. Sada ga ostavljam na miru jer znam da u svojim mislima dizajnira novu raketu ili tako nešto" rekla je Maye. 

Milijarder se također družio s Googleovcima u njihovom "tajnom apartmanu" u Palo Altu, gdje su raspravljali o konceptu električnog zrakoplova koji uzlijeće i slijeće vertikalno te zrakoplovu koji oblijeće Zemlju. Muskov prijatelj i izvršni direktor George Zachary je mislio da se tada svi šale te ga pitao hoće li to zaista napraviti, na što je Musk samo odgovorio: "Da." 

Već su svima poznata zahtjevna pitanja koja u intervjuima  za posao Musk postavlja svojim budućim zaposlenicima. Od svih je vjerojatno najteže softverskim developerima. Naime, česta je praksa da kompanije od developera na testiranju za posao zahtijevaju rješavanje problema koji zahtijeva nekoliko desetaka linija koda. Na testiranju za posao u SpaceX-u developeri moraju riješiti problem za koji je potrebno više stotina linija koda, prenosi GeekWire.

Nakon što su Rusi odbili ponudu SpaceX-a koji je od njih htio kupiti raketu, Musk je na povratku s pregovora, u zrakoplovu napravio nacrt i svojem timu rekao: "Mislim da ovu raketu možemo napraviti sami", te su tako nastale čuvene Falcon rakete SpaceX-a, koje danas redovito putuju u orbitu Zemlje, a uskoro će i na Mjesec, na asteroide, pa i na Mars.

Izvor: IT Biz Crunch