Najveći IT stručnjaci i ove godine u Opatiji

image

U Opatiji je započeo MIPRO 2015, međunarodni znanstveno stručni skup o informacijsko-komunikacijskoj tehnologiji, elektronici i mikroelektronici koji će održavati od 25. do 29. svibnja u hotelima Adriatic i Admiral.

MIPRO je najveći nekomercijalni tehnološki ICT skup, a ovogodišnji je 38. po redu. Skupu će prisustvovati gosti iz više od 40 zemalja koji će dobiti pregled razvijenosti ICT-a i visokih tehnologija u svijetu i u SEE regiji.

Između ostalih, na skupu će se naći stručnjaci Ericssona Nikole Tesle, HT grupe, Končara, HEP-a, Infodoma, In2 grupe, HP-a, STORM Grupe, OIV-a, Microsofta, Nokije, KING ICT-a, VIP-a, IBM-a, Micro-link, ProCAdd, predstavnici bankarskih grupa, sveučilišta, kao i ministarstava povezanih s ICT djelatnošću.

Tako se u očekuju i predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, HAKOM-a, HOPS-a, Hrvatske pošte, Hrvatske burze električne energije, predstavnici IEEE Region 8 i Hrvatska sekcija IEEE.

Ovogodišnji će MIPRO održati okrugle stolove o aktualnim tehnološkim i društvenim temama, seminare, radionice, izložbene aktivnosti, prezentacije, europske događaje, prikaze europskih projekata i aktivnosti, uz ekspertne sastanke. Neke od tema su rasprava na temu "Brodotrogir d.d. - primjer uspješne reindustrijalizacije", "Ekološki aspekti u inovacijama", "Primjena suvremenih pokretnih mreža (LTE) u službi sustava javne sigurnosti", "Usluga unapređenja sustava upravljanja zgradom u računalnom oblaku za njen ekonomski optimalan rad – rezultati projekta ENHEMS-Buildings", "Digitalne tehnologije u upravljanju troškovima javnog sektora", "3D PISAČI - tehnološka i socijalna revolucija" i mnogi drugi. 

Uz okrugle stolove će se održati i tri radionice. "Upravljanje znanjem" će govoriti o svijetu nakon industrijskog razdoblja, koji je prešao u informacijsko, potom u društvo znanja. "Zakon o mjerama za smanjenje troškova postavljanja elektrotehničkih komunikacijskih brzina" je tema radionice koja će upoznati sudionike s postupkom prenošenja Direktive 2014/61/EU Europskog parlamenta o mjerama za smanjenje troškova postavljanja elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina u nacionalno zakonodavstvo. U okviru radionice "Globalni sustav pokretnih komunikacija za željeznički promet (GSM-R) - Status i novosti u Europi" predstavnici iz Europskih željeznica će prezentirati iskustva u uvođenju i korištenju GSM-R sustava te prednosti koje donosi implementacija GSM-R sustava. 

Izvor: IT Biz Crunch