Megatrend data centar

image

Prije više od deset godina, dok pojam Cloud još nije bio skovan, a pojam data centra bio rezerviran samo za velike telekom operatore, Megatrend je projektirao i izgradio vlastiti data centar, a nakon toga njime i upravljao prema svjetskim praksama. Centar je certificiran i stalno se unaprjeđuje sukladno standardu ISO 27001. Data centar je dokazao svoju visoku pouzdanost na razini najboljih svjetskih SLA, verificiranu u deset godina dugoj praksi.

Centar pruža najširi spektar usluga standardnih za data centre: smještaj opreme (kolokacija), najam infrastrukture (hosting), najam sustava visoke raspoloživosti (disaster recovery) i virtualni data centar (cloud).

U vremenima kada mnogi razmišljaju kako smanjiti operativne troškove, prebacivanje opreme u data centar (kolokacija) ili korištenje resursa data centra za vlastite usluge i procesnu snagu (hosting, cloud), korisniku smanjuje potrošnju energije kao i druge troškove vezane uz opremu na njegovoj lokaciji. Energija za pogon servera i klimatizacije, protupožarna zaštita, zaštita i nadzor pristupa, baterije (UPS) i njihovo održavanje, prostor za opremu – sve to više nije briga korisnika.

Posebno je zanimljivo korištenje data centra za uslugu sustava visoke raspoloživosti (disaster recovery). Ta usluga postaje sve zanimljivija kao dio rješenja za neprekidnost poslovanja (business continuity) za tvrtke koje moraju zadovoljiti rigorozne uvjete bilo zbog zakona ili zbog vlastite poslovne politike. Korištenjem data centra za disaster recovery korisnik nema potrebu kreiranja potpuno nove lokacije (DR, oprema, itd.) već se cjelokupno rješenje može izvesti kroz Megatrend data centar, bitno brže i učinkovitije. Kod implementacije i pogona disaster recovery usluge od posebnog je značaja ogromno operativno i tehnološko iskustvo usvojeno na brojnim projektima.

Virtualni data centar je visoko redundantan Cloud sustav u kojem korisnici unajmljuju potrebne resurse – infrastrukturu (procesore, memorije, diskovni prostor, komunikaciju ...) u količinama koje su im u datom trenutku potrebne. Korisnik u potpunosti upravlja iznajmljenim resursima a resursi VDC-a su dinamički i korisnik ih aktivira prema svojim potrebama. Treba istaknuti da korištenjem clouda koji pruža Megatrend, korisnik ispunjava najnovije zahtjeve zakonodavca, po kojima se podaci moraju čuvati unutar Hrvatske.

Megatrendov data centar koriste velike telekom tvrtke kao i financijske i državne tvrtke, što je dobra preporuka s obzirom da se radi o korisnicima koji imaju visoke zahtjeve. 

Komunikacijski neutralan 

Za najveći dio usluga neophodan je pristup optikom do data centra, a korisnicima je obično povoljnije kada mu tu vezu može pružiti njegov postojeći operator. Stoga je važan adut Megatrendovog data centra činjenica da su svi telekom operatori prisutni svojom opremom u ovom data centru, dio njih od samih početaka. Megatrend data centar je komunikacijski neutralan, što znači da korisnik po svojoj volji može odabrati telekom operatora a postojeći kapaciteti (više od tisuću optičkih vlakana) čine sve usluge mogućima. 

INFO  

MEGATREND DATA CENTAR

Tel.: 01/4091-300

WEB: www.megatrend.com

Read more https://www.vidi.hr/Lifestyle/Business-3.0/Megatrend-data-centar