Metronet Cloud rješenja

image

Metronet je još 2010. godine na tržište izbacio prve cloud servise namijenjene poslovnim korisnicima – od potpune virtualizacije računalnih resursa do tržnice poslovnih aplikacija cloudmarket.hr. Cloud rješenja namijenjena su svim vrstama kompanija – od obrta i malih tvrtki pa sve do najvećih kompanija, s vlastitim IT odjelima. Ideja iza Clouda je znatno olakšanje poslovanja i poboljšavanje učinkovitosti. Metronetova cloud rješenja temelje se na principu „pay-as-you-go“, uz mogućnost probnog razdoblja, tijekom kojeg svaka tvrtka može najprije isprobati određeno cloud rješenje i uvjeriti se u njegovu učinkovitost. Stabilnost i sigurnost svih cloud usluga i dalje je prvo pitanje većini korisnika. Ponuda se temelji na IT infrastrukturi u dva zemljopisno odvojena i infrastrukturno nezavisna podatkovna centra. Time je osiguran kontinuitet pružanja usluga i pristup korisničkim podacima 24/7.

Metronet je svoje cloud usluge razvio koristeći hardware i software najvećih svjetskih ICT vendora, poput HP-a, IBM-a, VMware-a, EMC-a, Outposta 24 i dr., pa su usluge složene prema najvišim svjetskim standardima.

Metronetove cloud usluge usmjerene su na dvije skupine korisnika:

Korisnici koji nemaju vlastite IT sustave i/ili  IT odjele te žele profesionalna rješenja u cloudu koja ne bi bila isplativa na lokaciji korisnika (serverski sustavi, call centri, specijalizirana aplikativna rješenja…). Najčešće je riječ o mikro i malim gospodarskim subjektima koji osim cloud infrastrukture koriste i Metronetove profesionalne servise na način da djelatnici Metroneta brinu o funkcionalnostima i stabilnosti usluge u samom cloudu, ali i na lokaciji korisnika. Korisnici ovih usluga žele se fokusirati na osnovne djelatnosti poslovanja uz niže troškove IT-ja.

Korisnici koji imaju vlastite IT sustave i/ili odjele te žele smanjiti troškove infrastrukture i kvalitetno upravljati vremenom IT djelatnika. Korisnici ovoga tipa najčešće koriste takozvanu „hibridnu“ topologiju na način da je dio infrastrukture smješten na lokaciji korisnika (vlastiti serverski sustavi), dok su sustavi kritični za poslovanje (mail sustavi, javni servisi, aplikacije kritične za poslovanje) smještene u Metronetovim podatkovnim centrima. Ovaj tip korisnika u potpunosti samostalno upravlja IT infrastrukturom, bez obzira na lokaciju smještaja, dok stručnjaci Metroneta najčešće obavljaju savjetodavne poslove. Ovakvi korisnici žele kvalitetnu infrastrukturu smanjenih troškova koju mogu skalirati prema trenutnim potrebama poslovanja. S druge strane, djelatnici IT odjela mogu se kvalitetno usmjeriti na svoje područje rada, bez brige o održavanju hardverskih komponenti i dežurstvima čija je svrha uglavnom otklanjanje kvarova, brzi odaziv u slučaju kvara komponenti i sl.

Metronet omogućuje i proaktivni nadzor korisničke cloud mrežne i serverske infrastrukture putem vlastitog nadzornog operacijskog centra (NOC) koji korisnicima pruža podršku po sistemu 24/7. 

Najčešće korištene usluge podatkovnog centra 

Virtualni poslužitelji (vir2all data center) 

» Sukladno potrebama korisnika omogućuju virtualnu serversku infrastrukturu na redundantnoj platformi. Korisnici sukladno potrebama poslovanja mogu prilagođavati  resurse, a naplata se vrši ili po modelu FLAT (fiksni mjesečni iznos) ili po modelu USAGE (promjenjivi mjesečni račun u kojem se plaća isključivo kapaciteti servera koje klijent koristi).

» Korisnici mogu pristupiti serverskoj infrastrukturi putem Interneta (u uslugu je uključena javna statična IP adresa) ili putem zaštićene VPN mreže (IP/MPLS VPN). 

Sigurnosna pohrana podataka (backup2cloud) 

» Korisnici mogu arhivirati podatke na serverima u podatkovnom centru, ali i podatke koji se nalaze na njihovim radnim stanicama. Svi podaci zaštićeni su šifriranjem pomoću kripto algoritma s AES 256-bitnim ključem koji udovoljava najviše vojne standarde zaštite podataka i to prije samog slanja u arhivni sustav, čime se čuva integritet i povjerljivost korisnikovih informacija.

» Arhiviranje podataka s lokacije korisnika vrši se pomoću zaštićene VPN veze, čime se dodatno štiti sigurnost pristupa podacima.

» Model naplate moguć je po modelu definiranih paketa ili korisnici plaćaju isključivo upotrebljeni prostor.

» Upotrebom EMC2 Avamar sustava za sigurnosnu pohranu podataka podaci se komprimiraju takozvanom metodom „deduplikacije na izvoru“ koja se provodi prije slanja u Metronetov podatkovni centar, čime se ostvaruju značajne uštede u količini  prenesenih podataka prema Metronetovom podatkovnom centru i značajno ubrzava postupak izrade sigurnosnih kopija.

» Korisnici jednostavnim i intuitivnim sučeljem mogu samostalno definirati arhivne planove te vršiti povrat podataka. 

INFO 

Metronet

Tel: 0800 8228

WEB: www.metronet.hr

Read more https://www.vidi.hr/Lifestyle/Business-3.0/Metronet-Cloud-rjesenja