Garmin VivoActive 4: Napredne funkcije za rekreaciju

image

Vivoactive satovi poznata su Garminova ponuda za one kojima nisu potrebne baš sve mogućnosti premium Fenix linije. Vivoactive serija često je i lakša za svakodnevno nošenje, što se mnogima sviđa i za vrijeme rekreacije.

Serija 3, koja je do sada bila na tržištu idealno pozicionirana kao Garmin sat po pristupačnoj cijeni, razvijala se kako je vrijeme prolazilo. Naknadno je izašla i “Music” verzija koja je nudila opciju spremanja glazbe iz popularnih aplikacija kako biste se mogli riješiti mobitela za vrijeme rekreacije. Tu je bilo i petnaestak sportova koje je sat mogao pratiti, kao i vaš srčani ritam te brojne druge funkcije kojima vam pomaže sa savjetima oko odmora ili vremena za rekreaciju.

Nova serija četiri preuzima sve do sada već poznate funkcije, no korisnicima daje pristup naprednim mogućnostima koje su do sada bile ekskluzivne za skuplje modele satova. Vivoactive serija imala je i jednu primjedbu, a to je bila samo jedna veličina satova u ponudi. Garmin s Vivoactive 4 satom sada nudi i Vivoactive 4S model. Razlika je u veličini samog lica sata, ali i dimenzijama remena kako bi se bolje uklopili potencijalnim korisnicima. Standardni vivoactive 4 ima dijagonalu lica od 45 mm, dok vivoactive 4S nudi dijagonalu lica od 40 mm. Možda na papiru to ne zvuči kao značajna razlika, no jednom kada ih isprobate, vizualno su zamjetno drugačiji na premalenom ili prevelikom zapešću, što izbor čini još bitnijim. Oba modela imaju jednake mogućnosti. Jedina razlika je u fizički manjoj bateriji kod manjeg modela.

Vanjski izgled malo je drugačiji od Voactive 3 modela, u smislu da sada dobivate dvije tipke s desne strane sata za lakšu navigaciju. Zaslon podržava i touch funkcije za lakši prolazak kroz izbornike. Priljubljeni su uz sami sat kako vam ne bi smetali pri zakretanju šake. Sat dolazi u različitim bojama, ovisno o veličini. Veći model dolazi u dvije boje, crnoj s tamnosivim metalnim detaljima poput gumba i vanjskog obruba ekrana. Druga je “sjenovito siva” sa srebrnim metalnim detaljima. Manji modeli imaju za izbor četiri boje, standardno crni, nešto svjetlije sivi od onog većeg modela te dvije verzije za one nježnije među nama, a to je bijeli sat s ružičasto-zlatnim detaljima te  “zagasito ružičasti” sa svijetlozlatnim detaljima. Dizajn satova omogućuje uranjanje pod vodu zahvaljujući 5 ATM standardu, a s njime je moguće plivanje. Naglašavamo da nakon nošenja sata u slanoj vodi on bude ispran sa slatkom vodom jer dugoročan kontakt može oštetiti vanjski izgled sata.

S donje strane uočavamo senzor koji se promijenio na cijeloj liniji novih Garminovih satova. Riječ je o novoj generaciji senzora koji, osim točnijeg mjerenja otkucaja, sada omogućuju prikupljanje novih podataka koji su prije bili limitirani na specijalne serije satova. Tu je i standardan Garminov 4-pinski konektor za punjenje i povezivanje s PC uređajima. Baterija se brzo napuni, a puna baterija može trajati do osam dana ako se sat koristi – kao sat. Uključite li napredne funkcije praćenja treninga zajedno s GPS praćenjem kao i reprodukcijom glazbe, baterija većeg sata izdržat će šest sati, dok će manji sat ipak trajati nešto kraće. To je dovoljno vremena za gotovo sve tipove rekreacije korisnika koji su za ovakav sat zainteresirani.

Naglasimo kako se sat, osim Bluetoothom, može koristiti i WiFi povezivanjem na lokalnu mrežu, kao i ANT+ konekcijom kojom se sat standardno može povezati s drugim senzorima i uređajima od Garmina, poput primjerice stražnjeg radara za bicikl, prednjeg svjetla ili biciklističkog računala. Tako vas radar može putem sata obavijestiti o nadolazećim vozilima vibriranjem i vizualnom reprezentacijom udaljenosti. Preko WiFi-ja moguće se povezati i s glazbenim uslugama poput Deezera ili Spotifyja te preuzeti dovoljno glazbe koju potom možete puštati na Bluetooth zvučnike ili slušalice. Sat može pospremiti do 500 pjesama u svoju internu memoriju.

Senzori su, kako smo već spomenuli, također dobili upgrade te sada mogu pratiti i interpolirati još više podataka i detalja o vašem tjelesnom stanju te na temelju njih dati vam savjete. Tako imamo već standardne GPS, GLONASS i GALILEO sustave za maksimalnu preciznost lociranja, dobivate i klasičan mjerač pulsa na zapešću. U sat je ugrađen i barometar za precizno mjerenje vaše trenutne nadmorske visine, a kompas i žiroskop pomoći će aplikacijama da vas precizno usmjere na kartama. Ovi senzori zajedno s ugrađenim brzinomjerom zajedno rade kako bi mogli mjeriti brojne vježbe koje su podržane s ovim satom, a dobar broj ih je dodan u usporedbi s prošlom verzijom. Novi mjerni podaci uz puls su oni za mjerenje kisika u krvi, a zajedno s drugim podacima sat vam nudi i podatke o aklimatizaciji ovisno o visini na kojoj se nalazite pri penjanju.

Naravno, kao i kod prošlog modela, Garmin Pay omogućuje vam jednostavno beskontaktno plaćanje putem sata, eliminirajući potrebu za nošenjem novčanika. Za sada je plaćanje potrebno izvršavati putem Revolut kartice, no postupno se najavljuje dodavanje pojedinih banaka. Postavljanje traje svega nekoliko minuta te je vrlo intuitivno za korištenje.

Za točnu listu svih podržanih vježbi, kao i vrsta praćenja kako kondicije tako i rada ipak pogledajte detalje na Garminovim stranicama jer su mogućnosti tolike da ih je teško sve nabrojati na nekoliko stranica. Imajte na umu i da su svi podaci vidljivi na mobilnoj aplikaciji koja vam na uvid daje detaljne i pregledne informacije u obliku brojeva i grafikona kako biste vidjeli kako vam napreduje trening.