Philips 65OLED984: Android TV s vrhunskim zvukom

image

Na IFA-i je predstavljena serija novih OLED televizora iz Philipsa koja odiše stilom i elegancijom, a dolazi i s dodatkom audio sustava koji potpisuje Bowers & Wilkins. Dizajn je i izravno povezan s novim audio dodatkom, pa tako Philips 65OLED984 dolazi s vrlo tankim kromiranim rubom oko ekrana, a cijeli uređaj smješta se na kromirano-aluminijski stalak i postolje od brušenog metala. Na stalak se montira spomenuti izuzetno tanki televizor i ispod njega zvučni sustav od B&W.

Iako izgledom podsjeća na soundbar, zapravo je to sustav zvučnika 3-1 koji jedan od svojih drivera ima na televizoru. Zvuk je ponajbolji koji se može naći među televizorima s impresivnom zvučnom slikom koja uključuje vrlo dobre niske tonove.

Iako je metalni stalak doista atraktivan, ova kombinacija zvučnika i televizora može se montirati i na zid, čime do izražaja dolazi još jedan atraktivan feature Philips 65OLED984 serije, a to je Ambilight.

Ambilight je zaštićena tehnologija i svojevrsni trademark Philips televizora. U ovom slučaju ugrađen je sa sve četiri strane. Tehnologija funkcionira tako da osvjetljenje sa stražnje strane televizora prenosi boje sa slike koju gledate, pa se dobiva bolji osjećaj prostornosti i dojam da se slika spaja s okolinom. Tome doprinose i spomenuti tanki rubovi ekrana.

Performanse

Sam je ekran veličine 65 inča i UHD rezolucije. Radi se o OLED panelu, što znači da su performanse fenomenalne, sa savršenim prikazom crne boje, odličnim kutovima gledanja i visokim kontrastom. I dok je svjetlina nekoć bila boljka OLED televizora, Philips 65OLED984 dolazi s izrazito svijetlim ekranom, pa je dojam kontrasta još izraženiji.

Serija 984 podržava 4K signal uz 60 sličica u sekundi. Fenomenalnoj slici uz poboljšanu redukciju šuma, oštrinu i točnost boja pomaže i treća generacija P5 procesora. Ne samo da je sada jači procesor u stanju bolje odraditi procesiranje slike, nego je i dalje odlična kvaliteta akcijskih slika u pokretu.

Philips se odlučio za široku podršku za HDR formate, koji uključuju HLG, HDR 10+ i Dolby Vision, s obzirom na to da razni servisi imaju svoje formate HDR.

Pametnjaković

Philipsovi pametni televizori dolaze s Android TV sustavom, pri čemu model 984 dolazi s verzijom 9, odnosno Android Pie. U sebi ovaj model ima ugrađenu podršku za Google asistenta, ali i za Amazonovu AI Alexu. S obzirom na to da se radi o najnovijoj verziji Android operativnog sustava, televizor ima ugrađen Chromecast, kao i Google Play trgovinu. Od ostalih značajnih aplikacija tu je podrška za Netflix, Amazon Prime, YouTube i brojne druge servise.

Daljinski upravljač na sebi ima mikrofon za glasovno upravljanje i komunikaciju s pametnim asistentima. Radi se o klasičnom Philipsovom daljincu koji s jedne strane ima uobičajeni izgled, dok se s druge nalazi puna QWERTY tipkovnica za lakšu navigaciju kroz sustav.

Od sučelja, Philips 65OLED984 je opremljen s čak četiri HDMI 2.0b ulaza koji svi podržavaju protok 4K signala u 60 sličica, 4:4:4 i HDR te povratnu audio vezu. Tu su i USB 2.0 i 3.0 sučelja, a postoji i podrška za brzu dual-band Wi-Fi 802.11ac i Bluetooth verzije 4.2.

Zaključak

Modeli serije 984 sam su vrh Philipsove OLED ponude, što garantira fenomenalan prikaz slike, počevši od apsolutne crne do visokog kontrasta preko vjernosti prikaza boja i za OLED impresivne svjetline. Televizor ima široku podršku za HDR formate, a nova serija napravila je i značajan korak u pogledu audio kvalitete s novim Bowers & Wilkins sustavom koji zvučnu sliku podiže na novi nivo. Sam dizajn je high-end s mogućnošću postavljanja sustava na zid ili na atraktivni metalni stalak. Tu je i cijeli niz pametnih značajki zaokruženih u cjelinu koja se vrti oko Android TV sučelja.