VIDEO: U pritvoru znanstvenik koji je bebama editirao gene

  • Objavljeno u ZDRAVLJE
image

Krajem prošlog mjeseca kineski znanstvenik He Jiankui i njegov američki kolega Michael Deem obavijestili su medije da su u okviru svojeg projekta na Južnom sveučilištu znanosti i tehnologije Kine po prvi puta uspješno editirali gene embrijima dviju bebama koje su kasnije rođene pod pseudonima Lulu i Nana.

Jiankui i njegov tim za editiranje gena embrija koristili su metodu CRISPR kako bi isključili CCR5 gen koji omogućuje virusu HIV-a da zarazi stanice, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Ubrzo nakon ove objave koja je izazvala burne reakcije znanstvenika širom svijeta, Kina je izdala priopćenje da je do daljnjega Jiankuiu zabranila rad na tom projektu, no kako se čini, to izgleda nije sve što je poduzela protiv ovog znanstvenika.

Prema informacijama koje donosi New York Times, kineske vlasti su stavile He Jiankuia u kućni pritvor unutar kompleksa sveučilišta na kojem radi, gdje smije imati komunikaciju s vanjskim svijetom i slati mailove, ali ne smije napuštati prostor u kojem se nalazi.

Sudbina kineskog znanstvenika zasad je prilično neizvjesna. Obzirom da o ovom eksperimentu Jiankui i Deem nisu objavili znanstveni rad, zasad još uopće nije potvrđeno da su djevojčice s editiranim genima doista rođene, a ako se potvrdi istinitost tvrdnje, postoji mogućnost zakonskih postupaka, jer roditeljima navodno nije točno rečeno što će se embrijima djece raditi, već su obaviješteni da se radi o testu novog cjepiva protiv HIV-a.

Hoće li ovo biti prijelomna točka u medicinskoj znanosti koja će dovesti do super beba po narudžbi zasad je teško reći, ali čak i ako Kina zabrani dalje editiranje gena embrija, u svijetu postoje brojne države koje će Jiankuia i društvo rado prihvatiti i omogućiti im da se ovime bave za velike novce, kako bi face iz biznisa i politike jednog dana na svijet dovodile savršenu djecu koja će postati budući vođe. Zasad je to još uvijek znanstvena fantastika, ali do sada nikada nije bila bliža stvarnosti.