Nosivi senzor upozorava na predoziranje opiodima

  • Objavljeno u ZDRAVLJE
image

Glavni uzrok smrtnih slučajeva među ovisnicima u svijetu predstavlja predoziranje opioidima poput heroina i morfina, pa su studenti američkog sveučilišta Carnegie Mellon izradili jeftini nosivi gadget nalik na pametni sat koji korisnika može upozoriti na moguće predoziranje i pružiti mu dovoljno vremena da poništi učinak ubrizgavanjem lijeka Naloksona.

Gadget pod nazivom HopeBand emitira zvučni alarm i prikazuje na zaslonu tekstualnu poruku upozorenja kada detektira niske razine zasićenosti krvi kisikom pomoću senzora pulsnog oksimetra koji emitira LED svjetlo kroz kožu i prepoznaje njegovu apsorpciju. Uređaj će poslati alarm nakon što niske razine kisika u krvi mjeri neprekidno punih 10 sekundi.

Studenti uređaj tek trebaju testirati u stvarnim uvjetima, no laboratorijski testovi ukazuju na njegovu učinkovitost, pa vjeruju da bi se vrlo brzo mogao koristiti među registriranim ovisnicima u SAD-u, kojima bi se trebao dijeliti besplatno, dok će svi drugi za njega plaćati između 16 i 20 dolara, što je izrazitom mala cijena za spašavanje života.